Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Igyekszünk elérni, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon" - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Business Insider Polska cikke szerint, miután a kormánypárt, a Jog és Igazságosság adócsökkentésekkel és a szociális juttatások emelésével kedveskedett a szavazóknak az őszi parlamenti választások előtt. A kormányfő szerint hárommilliárd zlotyt (230 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének fele) akarnak megtakarítani az állami intézmények gazdálkodásának árfésülésével.

A költségvetés hiányát többek között az okozta, hogy lemondtak a társadalombiztosítási járulék emeléséről, ami hétmilliárd zloty bevételt hozott volna a büdzsének. A Jog és Igazságosság lemondott a korábbi emelési tervéről. A kormányfő szerint "radikálisan átnézik a különböző állami intézmények gazdálkodását", amitől azt is remélik, hogy egyszerűsíteni tudják a bürokráciát.

A "tiszta levegő" programmal kapcsolatban - amelynek célja a széntüzelésű fűtés miatt keletkező szmog megszüntetése - arra biztatta az embereket, hogy kérvényezzék az állami segítséget fűtésük korszerűsítéséhez. Akik eddig részt vettek a programban, azok több mint kétmilliárd zlotyt kaptak az állami költségvetésből. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a kormány hangsúlyt fektet a szélenergia-termelés fejlesztésére is.