Valamit titkolnak az oroszok Észak-Koreával kapcsolatban

Az orosz kormány a színfalak mögött azon dolgozik, hogy megoldja az Észak-Korea körül kialakult válságot – szivárogtatták ki az orosz sajtónak. Moszkva szerint az Egyesült Államok csak bénázik, aminek katasztrofális következményei lehetnek.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 26. kedd, 19:45
Fotó: AFP

A Koreai-félszigeten kialakult konfliktusnak katasztrofális következményekkel járhat, ezért az orosz külügyminisztériumban a színfalak mögött dolgoznak egy terven, amelynek végrehajtása politikai megoldást adna a válságra - írta a RIA hírügynökség egy vezető diplomatára, Mihail Uljanovra hivatkozva.

Uljanov irányítja a tárcának azt az osztályát, amely a nukleáris és más fegyverek elterjedésének ellenőrzésével foglalkozik. Szerinte az Egyesült Államok vezetésének politikája Észak-Koreával kapcsolatban holtpontra jutott és a szankciókban rejlő lehetőségeket majdnem teljesen kimerítették.

Anyázás

A Reuters, amely átvette a RIA hírét emlékeztet rá, hogy Ri Jongho, a sztálinista rezsim hadügyminisztere azt mondta: Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett országa ellen. Phenjannak akkor is joga van az amerikai stratégiai bombázó repülőgépek lelövésére, ha azok nemzetközi légtérben tartózkodnak. Ehhez persze nem ártana, ha képesek lennének ezek felderítésére, mert szakértők szerint az ország légvédelme messze nem annyira fejlett, mint nukleáris technológiája.

Eközben az CNBC megtalált egy nyugalmazott amerikai tábornokot, aki 50-50 százalékra adja egy hagyományos fegyverekkel vívott háború kitörésének esélyét a Koreai-félszigeten. Szerinte 10 százalék egy nukleáris összecsapás valószínűsége. Az előbbi esetben a Pentagon - az idős főtiszt szerint - napi 20 ezer dél-koreai áldozattal számol.

Így kezdődhet a vérengzés

A tábornok még arra is adott forgatókönyvet, hogyan robbanhat ki egy véres konfliktus. Eszerint Észak-Korea kilőhet egy rakétát, amely Guam szigetén vagy az USA területéhez közel csapódik be. Válaszul az amerikai hadsereg cirkáló rakétákkal bombázhatja a rezsim katonai létesítményét, ahogy Szíria esetén tette az ottani hatalom 2013-as gáztámadása után.

Hogy elkerülje a gyengeség látszatát, Kim Dzsongun diktátor erre lövetheti az USA dél-koreai katonai létesítményeit. Ugyanakkor az a kósza gondolata is támadhat, hogy atomcsapással válaszol a surrogó cirkáló rakéták becsapódására hálószobája közelében. Még veszélyesebb lehet, hogy megpróbálnak kicsempészni egy atombombát Észak-Koreából, hogy olyan helyen robbantsák fel, ahol a legnagyobb kárt okozza.

Mit kéne tenni?

Erősen óvná hazáját egy megelőző katonai csapástól Joseph DeTrani veterán amerikai Észak-Korea-szakértő is - derül ki a Cipher Brief portálnak adott interjújából, amelyet szintén a CNBC idéz. Az előtte szólóval egyetértve úgy véli, hogy a sarokba szorított sztálinista diktátor dühödt választ adna: a legkevesebb, hogy a dél-koreai főváros, Szöul ellen rendelne el támadást.

A szakértő a felkészülésben, és ezzel összefüggésben az áttörhetetlen védekezésben látja a megoldást. Az ellen még Phenjannak sem lehetne kifogása, ha támadó rakétáját leradíroznák a kék égről. Ebben részt vállalhat Dél-Korea és Japán is, miután mindkét ország rendelkezik rakétaelhárító rendszerrel. Ugyanakkor papírtigrisnek mutatnák magukat Észak-Korea ellenfelei, ha nem előznének meg minden olyan támadást, amely közvetlenül fenyegetné valamelyiküket.

DeTrani összességében a rakétaelhárító rendszerek erősítését, az amerikai és a dél-koreai hadsereg közös gyakorlatozásának magasabb szintre emelését - esetleg Japán bevonásával - látná jónak. Emellett szerinte világossá kellene tenni, hogy a szövetségesek készek a végsőkig elmenni, ha Észak-Korea nem hagy fel atomprogramjával és rakétakísérleteivel.

(A nyitókép forrása: AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.09.28 09:50

@malkom:
nem kerdes, hogy eszak korea meg lesz tamadva, az idoponton hezitalnak. amint eleri a lehetseges aldozatok szama az optimalis szintet, ahonnan nem, vagy mar csak nehezen csokkentheto, megkezdodik eszak korea likvidalasa. szerintem par tizezer ember halala nem tetel az usanak, ha cserebe ledozerolja eszak koreat, plane ha nem is az o allampolgarai vannak veszelyben. egyebkent meg vannak olyan fegyverei, amivel el tudja intezni, hogy csak a vallrol indithato raketak maradjanak mukodokepesnek, a tobbi elektronikat tartalmazo fegyverrendszert ki tudjak iktatni ideiglenesen. ha minden jol megy, akkor addigra vege is a kis diktator uralmanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.28 03:35

https://www.youtube.com/watch?v=P-TJaCYG-Oc

https://www.youtube.com/watch?v=U1mRZ7OwNNg&list=PL-RUn5Lnh_i2uxWQ0As9Qq7XkEW61ad98
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2017.09.27 19:38

Aki hagyományos hadviseléssel számol az semmit sem ért a politikához, Vietnam, Afganisztán és Irak után a nyugat csak rendőri rendcsinálásra lesz hajlandó ami itt nem lehetséges. Az egyetlen kérdés, hogy semlegesíteni lehet-e az ellenfelet megelőző csapással bármilyen eszközzel vagy nem. Ha nem akkor ez már el lett cseszve és itt a további atomnagyhatalom, és Trump sem ugrálna, ha normális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.26 22:36

Lehet, hogy az oroszok valamit titkolnak, csak erről a cikkben egy szó sincsen. Ezzel az erővel az is lehetett volna a címe, hogy "Hol látták Elvis Presley-t titokban ebédelni?", mert ugyanannyit tudtunk volna meg.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

689088, 2017.09.26 20:51

Van egy jó elemzés az egyik katonai weszájton, amely azt taglalja, miért nem lőtték le észak korea rakétáit....? Néhány megállapítás:
"Miért nem kísérelték meg a rakéta lelövését Japán ?agyonreklámozott? elfogórakétáival? Az egyik lehetséges válasz szerint talán azért, mert ez a feladat meghaladta azok képességét."....
Vagy, tovább, ugyanott:
"A Hokkaidoi Chitose légibázison telepített Patriot PAC3 számára a ballisztikus rakéta valószínűleg elérhetetlen lett volna annak sebességi és a magassági paraméteri miatt. Ahogy azt nemrégiben Kingston Reif az Arms Controll Asssosiation igazgatója nyilatkozta a The National Interest-nek: ?Nem vagyunk képesek nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta (IRBM ? Intermediate-range ballistic missile, 3500-5500 km hatótávolság), közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta (MRBM ? Medium-range ballistic missile, 1000-3500 km hatótávolság), vagy kis hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM ? Short-range ballistic missile 1000 km alatti hatótávolság) elleni megsemmisítő tevékenységre azok gyorsítási szakaszában, mivel az túlmutat az SM?3 elfogó rakéta lehetőségein.

?A ballisztikus rakéták repülésének középső fázisán (Midcourse Phase) történő megsemmisítési lehetősége, függ annak a röppályától, az előjelzés idejétől és attól, hogy hol és mennyi rakétavédelmi képességű rendszer áll rendelkezésre az adott térségben.? Nem is beszélve a cél elvétésének a nyilvánosságra gyakorolt kedvezőtlen hatásáról, ami sokkal rosszabb mint egy újabb észak-koreai rakéta átrepülése.".....
És, így tovább...

Szóval, a dolgok egy kicsit azért bonyolultabbak, mit ahogy azt móricka elképzeli.....:)))!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html