A voksolás hagyományosan kétnapos. A 14 800 választóhelyiség pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton reggel nyolctól délután kettőig lesz nyitva. A mintegy 8 millió cseh választópolgárnak nagyjából 60-65 százalékát várják az urnákhoz. A választás eredményének bejelentése szombaton az esti órákban várható - írta az MTI.

A választások nagy esélyese az Andrej Babis vezette ANO mozgalom. A prágai sajtó szerint győzelme szinte biztosra vehető. A legfontosabb kérdés a győzelem mértéke, mert ettől függ, hány koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz. A választási kampány során a nagy pártok szinte mindegyike azt állította, hogy nem hajlandó együttműködni Babissal, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban EU-támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A második helyen a felmérések szerint várhatóan a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vagy Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végez. Nyolc-kilenc párt parlamentbe jutásával számolnak.

Míg az ANO mozgalom támogatottsága 26-27 százalékosra tehető, a szociáldemokratáké és a kommunistáké 14-15 százalék körül mozog.

A parlamenti küszöb öt százalék.

A legutóbbi, 2013-ban tartott - előrehozott - választást a CSSD nyerte az ANO és a KSCM előtt.

Címlapkép forrása: Pixabay.com