Választanak Ororszországban

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartanak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzd meg.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 10. vasárnap, 08:49
Fotó: AFP

A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthetnek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A orosz szövetségi parlament alsóházának két madátum-körzetében pótválasztást tartanak - írja az MTI.

A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület verseng egymással. A tisztségviselők megválasztása mellett 230 témában tartanak népszavazást Oroszországban. (Lecsapott Merkel jobbkeze.)

Szakértők a választásokkal kapcsolatban alacsony részvételi arányra és a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeinek győzelmére számítanak.

A vasárnapi politikai erőpróbát elemzők a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekintik. "Terhelési teszten" vizsgáznak az új típusú elektronikus szavazóurnák és a választópolgárok először próbálhatják ki a bejegyzett lakóhelyüktől távol történő szavazás könnyített módját.

A választások tisztaságát az orosz pártok több tízezer képviselője, valamint külföldi, egyebek között az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkezett megfigyelő ellenőrzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK