Beindult a választási osztogatás a szomszédban

Szlovákiában az idei és a jövői költségvetés is hiánnyal zár, annak ellenére, hogy nullszaldós büdzsét ígértek. Jövőre választások lesznek, így a kormány nem fogja vissza az osztogató kezeket.
Barabás Júlia, 2019. október 20. vasárnap, 12:10
Fotó: Shutterstock

A szlovák kormány 2020-as költségvetésének tervezete szerint a költségvetési hiány idén eléri GDP 0,68, jövőre pedig a 0,49 százalékát. Bár az idei és a jövő évi büdzsével kapcsolatban azt ígérték, hogy nem lesz deficit, már csak 2021-re számolnak kiegyenlített költségvetéssel - írta a pozsonyi Új Szó.

Ez azt jelenti, hogy az államkassza kiadásai idén 640 millió, jövőre pedig 480 millió euróval haladják meg a bevételeket. Az elemzők szerint a kormány által hétfőn elfogadott költségvetési tervezet csak játék a számokkal, a pénzügyminisztériumnak ugyanis erősen behatároltak a lehetőségei. Ha nem szeretné kivívni Brüsszel rosszallását, akkor nem tervezhetett be a jövő évre 0,5 százalékánál nagyobb hiányt.

Ugyanígy nem állíthatott össze kiegyenlített költségvetés sem, a 0 százalékos deficitet ugyanis senki sem vette volna komolyan. A szlovák jegybank már korábban figyelmeztetett, hogy pótlólagos intézkedések nélkül a költségvetési hiány jövőre elérheti a GDP 1,5 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK