Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mark Rutte holland miniszterelnök megvalósította azt, amiről minden politikus álmodik. Szavazói láthatóan nem tudnak mást elképzelni országuk élén, mint őt. A koronavírus-járvány alatt semmiképpen - írja róla a Politico a hollandiai választások kapcsán. A közvélemény-kutatások a szavazás előtt azt jósolták, hogy jobb-közép pártja, a VVD sima győzelemre készül. A felmérések szerint a szavazatok 25 százalékára számíthat, míg az utána következő párt csak 13 százalékra. Ez óriási szám annak tükrében, hogy a hollandiai választási rendszer teljesen arányos, így kevesebb mint egy százalékkal be lehet jutni a parlamentbe, és a 150 fős törvényhozásba legalább 15 párt küldhet legalább egy képviselőt.

Ha győz, Rutte negyedszer lehet országa miniszterelnöke, és ha 2022 augusztusáig kitart az új kormány, akkor 12 év kormányzással országa leghosszabban szolgáló kormányfője lehet. Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, csak a szeptemberi visszavonulásáig 16 évet kitöltő Angela Merkel német kancellár tud ennél többet felmutatni, illetve Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki viszont 2010-ben szerzett kétharmados győzelme birtokában új választási törvényt gründolt országának, ami enyhén szólva messze van az arányos rendszertől.

Fura pasas

Az 54 éves politikus családja Indonéziában élt, ahol apját és annak első feleségét a második világháború alatt internálták a japánok - írta a Guardian. Az asszony nem élte túl a megpróbáltatásokat. Amikor a korábbi gyarmaton hollandellenes tüntetések kezdődtek, a család Hágába költözött. Itt született Rutte, aki ma is abban a lakásban él, a hol felnőtt. Korábban a Unilevernél dolgozott, majd 2002-ben szociális miniszter, 2003-ban parlamenti képviselő lett. A VVD-t 2006 óta vezeti, először 2010-ben választották Hollandia miniszterelnökévé.

Személyiségének különösen nagy jelentősége van abban, hogy azóta több kormányt is vezethetett a széttöredezett parlamentben, amelyben művészet összehozni egy kormányzóképes koalíciót, hiszen négy-öt pártot kell közös nevezőre hozni. Köztudott, hogy biciklin jár munkába, évtizedek óta ugyanazokkal a barátaival nyaral, szingli, és - legalábbis amennyire tudni lehet -, soha nem is volt barátnője. Azt mondja nincs rá ideje. A parlamentben nem engedi a takarítóknak, hogy elmossák a kávéscsészéjét, ezt maga csinálja. Külföldi vendégeit szívesen viszi el kedvenc hágai bisztrójába, bekapni valamit.

Attól függ, bíráljuk vagy dicsérjük

Bírálói szerint jobban érdekli a hatalom, mint az értékek. Ugyanez pozitívan megfogalmazva úgy hangzik, hogy menedzser típusú vezető. A Politico cikke szerint osztja Helmut Schmidt volt német kancellár alapelvét, miszerint azoknak a kollégáiknak akiknek víziójuk van, tanácsos orvoshoz fordulniuk.

Mindezek alapján nem is lehetne nagyobb ellentéte Orbán Viktornak - aki csak holland fickóként szokta emlegetni - , akivel összecsaptak a jogállamisági vitákban az EU-s fórumokon, ám van amiben hasonlítanak. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy Rutte nagyon jól érzi a közhangulatot, és ügyesen alkalmazkodik hozzá. Például a bevándorlás kérdésében szükség szerint keményebbé tette álláspontját, amikor radikális jobboldali ellenfelei ezzel csábítgatták pártja szavazóit.

Rá szabott kampány

A szavazók és Rutte különleges kapcsolata miatt a választási kampány a politikusok személyisége körül forgott ahelyett, hogy a pártok politikája lett volna a téma. Egy közeli ismerőse szerint egy idő óta tudatosan építi imázsát abban bízva, hogy ez átsegítheti a nehézségeken. A VVD programja tipikus centrista iromány, magasabb minimálbért ígér a rosszul élőknek, alacsonyabb adókat a közepes jövedelműeknek és a kisvállalkozásoknak. Emellett keményebb feltételekhez akarja kötni a bevándorlók bejutását Hollandiába, amit a határőrizet megerősítésével párosítanának. Így szakértők szerint a kérdés csak az, hogy a miniszterelnök négy- vagy ötpárti koalíció élén kormányoz-e tovább.

Ahogy a legtöbb hosszú időn át szolgáló vezetőre, rá is igaz a mondás, miszerint elsősorban önmaga ellenfele. Két aknát kell elkerülnie a következő években. Az egyik a gyermektámogatások körüli botrány - emiatt mondott le januárban előző kormánya -, amely arról szól, hogy az adóhivatal éveken át megalapozatlanul vádolt csalással nagyjából 26 ezer családot, visszafizettetve velük a gyermekgondozási támogatást. A másik azoknak a földrengéseknek az ügye, amelyeket okozhatott az országban folyó földgázbányászat. Mindkét ügyet parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja.

Ha jól kalkulál mindkét csapda elkerülésében segítségére lehet sajátos, csodabogár személyisége és talán az, hogy mindenkivel megtalálja a hangot, azaz jó vele együtt dolgozni, hallgat másokra. A átlagválasztó úgy láthatja, ő az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki elég normálisnak mondható.