Maros Sefcovic 15 évet szánt rá az életéből, hogy az európai integráció támogatójává és szakértőjévé váljon. Jelenleg Szlovákia európai uniós biztosa, ám a hét végi elnökválasztás első fordulójában messze lemaradva csak második lett.

Ahhoz, hogy a második fordulóban fordítani tudjon, be kellene gyűjtenie az utána következő jelöltekre leadott szavazatokat, ám mivel ezek euroszkeptikus, bevándorlóellenes, sőt estenként Szlovákia EU-s kilépését hirdető politikát követtek, az uniós biztosnak, aki nemrégen még arra pályázott, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának európai bizottsági elnökjelöltje legyen, 180 fokos világnézeti-politikai fordulatot kellene végrehajtania - értékeli a helyzetet a Financial Times (FT).

Jobbról előzne

Zuzana Caputova ügyvéd, aki alig egy éve lépett az országos politikai színpadra, hiteles korrupcióellenes fellépésével elvitte a show-t az elnökválasztás első fordulójában: a szavazók 40,6 százaléka tette a neve mellé az X-et, míg Sefcovic csak 18,7 százaléknyi támogatást gyűjtött be. A második menetet a hónap végén ketten vívják, és nagyon úgy tűnik, hogy a városok liberális, Európa-barát szavazói immáron Caputova mellett állnak.

Zuzana Caputova és Maros Sefcovic, forrás: Radovan Stoklasa, Reuters

Ezt látva Sevcovic a szavazás után jelezte, hogy minden szlovákhoz kíván fordulni a második menetben. Kész jobbról előzni ellenfelét, azt állítva - amit eddig a jobboldali ellenzék hangoztatott -, hogy Caputova szuper liberális programja nincs összhangban a szlovákok keresztény értékeivel.

A gondolkodásomat az emberek 60 százaléka osztja, én is felléptem a menekültekkel kapcsolatos ügyintézés kötelező kvóták alapján történő szétosztása ellen az EU-tagállamok között. Pozsonyban kell megszületnie a Szlovákiával kapcsolatos döntéseknek!

- fejtegette, mintegy meghirdetve a Slovakia First! programját.

Nem lesz könnyű

Abszurd feladatra vállalkozik az európai biztos, ha meg akarja szerezni azt a 25 százaléknyi szavazatot, amit a Brüsszel és a külföldiek ellen kampányoló Stefan Harabinra vagy a NATO-t bűnszervezetnek minősítő, az ország EU-s kilépését szorgalmazó Marian Kotlebára adtak le. Szakértők szerint nagy kérdés, hogy Sefcovic felkészült-e erre a fordulatra, főként hogy nemrégen írta alá a szocialisták európai manifesztumát, amely kiáll a bevándorlók emberséges kezelése és az úgynevezett LGBT-jogok (a szexuális és nemi kisebbségek jogai) biztosítása mellett.

Ugyanakkor Robert Fico, a Sefcovicot támogató kormánypárt, a Smer elnöke komoly nyomást gyakorolhat rá annak érdekében, hogy mindent megtegyen az elnöki szék elnyeréséért. Vajon képes lesz-e kockáztatni a győzelem érdekében azt az imázsát, hogy az európai fővonalhoz tartozó, mérsékelt politikus? Elfogadja-e azt a képet, amely így kialakulhat róla, nevezetesen, hogy meghajlik Fico akarata előtt?

Nem lenne jó

A helyzet bizarr: mindig kedvelték Brüsszelben és Szlovákiában is, ám Caputova úgy elhúzott azoknak az Európa-barát, nyitott gondolkodású szavazóknak a körében, akikre ő is számított, hogy kénytelen Harabin és Kotleba bázisára kacsintgatni - véli Michal Vasecka pozsonyi politológus. Az elmúlt hetekben úgy beszélt a keresztény értékekről és az LGBT-jogokról, ahogy az aligha hallatszik hitelesnek az ő részéről.

Brüsszelben is kíváncsian figyelik ezt a fordulatot. Ha Caputova ellen akar kampányolni, akkor mocskos játszmába kell kezdenie - fejtegette egy uniós diplomata az FT-nek. Felvilágosult, európai figurának ismertük eddig, ha ennek az ellenkezőjére kell váltania, az sajnálatos lenne. Nem kétséges ugyanis, hogy ő Szlovákia legjobb európai politikusa.