Abszurd fordulat jöhet Szlovákiában

Maros Sefcovicnak, Szlovákia európai uniós biztosának euroszkeptikus, keményvonalas nacionalistává kellene válnia ahhoz, hogy az elnökválasztás második fordulójában megszoríthassa az EU-párti liberális Zuzana Caputovát, aki fölényesen nyerte az első menetet.
Komócsin Sándor, 2019. március 23. szombat, 11:23
Fotó: Pixabay

Maros Sefcovic 15 évet szánt rá az életéből, hogy az európai integráció támogatójává és szakértőjévé váljon. Jelenleg Szlovákia európai uniós biztosa, ám a hét végi elnökválasztás első fordulójában messze lemaradva csak második lett.

Ahhoz, hogy a második fordulóban fordítani tudjon, be kellene gyűjtenie az utána következő jelöltekre leadott szavazatokat, ám mivel ezek euroszkeptikus, bevándorlóellenes, sőt estenként Szlovákia EU-s kilépését hirdető politikát követtek, az uniós biztosnak, aki nemrégen még arra pályázott, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának európai bizottsági elnökjelöltje legyen, 180 fokos világnézeti-politikai fordulatot kellene végrehajtania - értékeli a helyzetet a Financial Times (FT).

Jobbról előzne

Zuzana Caputova ügyvéd, aki alig egy éve lépett az országos politikai színpadra, hiteles korrupcióellenes fellépésével elvitte a show-t az elnökválasztás első fordulójában: a szavazók 40,6 százaléka tette a neve mellé az X-et, míg Sefcovic csak 18,7 százaléknyi támogatást gyűjtött be. A második menetet a hónap végén ketten vívják, és nagyon úgy tűnik, hogy a városok liberális, Európa-barát szavazói immáron Caputova mellett állnak.

Zuzana Caputova és Maros Sefcovic, forrás: Radovan Stoklasa, Reuters

Ezt látva Sevcovic a szavazás után jelezte, hogy minden szlovákhoz kíván fordulni a második menetben. Kész jobbról előzni ellenfelét, azt állítva - amit eddig a jobboldali ellenzék hangoztatott -, hogy Caputova szuper liberális programja nincs összhangban a szlovákok keresztény értékeivel.

A gondolkodásomat az emberek 60 százaléka osztja, én is felléptem a menekültekkel kapcsolatos ügyintézés kötelező kvóták alapján történő szétosztása ellen az EU-tagállamok között. Pozsonyban kell megszületnie a Szlovákiával kapcsolatos döntéseknek!

- fejtegette, mintegy meghirdetve a Slovakia First! programját.

Nem lesz könnyű

Abszurd feladatra vállalkozik az európai biztos, ha meg akarja szerezni azt a 25 százaléknyi szavazatot, amit a Brüsszel és a külföldiek ellen kampányoló Stefan Harabinra vagy a NATO-t bűnszervezetnek minősítő, az ország EU-s kilépését szorgalmazó Marian Kotlebára adtak le. Szakértők szerint nagy kérdés, hogy Sefcovic felkészült-e erre a fordulatra, főként hogy nemrégen írta alá a szocialisták európai manifesztumát, amely kiáll a bevándorlók emberséges kezelése és az úgynevezett LGBT-jogok (a szexuális és nemi kisebbségek jogai) biztosítása mellett.

Ugyanakkor Robert Fico, a Sefcovicot támogató kormánypárt, a Smer elnöke komoly nyomást gyakorolhat rá annak érdekében, hogy mindent megtegyen az elnöki szék elnyeréséért. Vajon képes lesz-e kockáztatni a győzelem érdekében azt az imázsát, hogy az európai fővonalhoz tartozó, mérsékelt politikus? Elfogadja-e azt a képet, amely így kialakulhat róla, nevezetesen, hogy meghajlik Fico akarata előtt?

Nem lenne jó

A helyzet bizarr: mindig kedvelték Brüsszelben és Szlovákiában is, ám Caputova úgy elhúzott azoknak az Európa-barát, nyitott gondolkodású szavazóknak a körében, akikre ő is számított, hogy kénytelen Harabin és Kotleba bázisára kacsintgatni - véli Michal Vasecka pozsonyi politológus. Az elmúlt hetekben úgy beszélt a keresztény értékekről és az LGBT-jogokról, ahogy az aligha hallatszik hitelesnek az ő részéről.

Brüsszelben is kíváncsian figyelik ezt a fordulatot. Ha Caputova ellen akar kampányolni, akkor mocskos játszmába kell kezdenie - fejtegette egy uniós diplomata az FT-nek. Felvilágosult, európai figurának ismertük eddig, ha ennek az ellenkezőjére kell váltania, az sajnálatos lenne. Nem kétséges ugyanis, hogy ő Szlovákia legjobb európai politikusa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2019.03.24 12:53

@europeer:
Mostanában a marxizmus-leninizmus klasszikusaiból idéznek a "NER"-társak, így került elő az az axioma is, hogy "olyanok mint a Bourbonok, nem tanultak semmit és nem felejtettek semmit", ami ebben az esetben (is) rájuk passzol, hogy csak a Brexit előtti kampányban a brit médiában magyar közpénzből fizetett, Orbán aláírással közölt hirdetés hatására emlékezzünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.23 15:25

"180 fokos világnézeti-politikai fordulatot kellene végrehajtania"

De ehhez legalább nem kell messzire utaznia példáért, itt nálunk a szomszédban mindjárt talál egy tökéletes szélkakast...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.23 14:23

Pár példa az Új szó választási cikkeiből:
1., Belerúgott ?aputovába a magyar kormánysajtó
A szlovákiai államfőválasztás első fordulójával a magyar kormányközeli sajtó is foglalkozott, előkerült a Soros-kártya is.
Az Orbán-kormányhoz közeli sajtóorgánumok szinte azonnal igyekeztek a magyar kormány ellenségképébe illeszteni őt.
https://ujszo.com/kozelet/belerugott-caputovaba-a-magyar-kormanysajto
Ez sem jött be a szemét manipulatív O1G-nek, és s tetves csáky-mkp-nak.
-----------------------
2., Alig szavazott a magyar
Az államfőválasztások első fordulójának eredményeiből kiderült, a választási kedv az ország magyarok lakta régióiban jóval elmaradt az átlagostól. Mi tartotta távol a szlovákiai magyarokat a voksolástól?
https://ujszo.com/kozelet/alig-szavazott-a-magyar
Miért? Megkérdeztem jó pár Szlovákiában lakó magyart, aki ide jár dolgozni.
a., Mert tele van a tökük a magyar politikusokkal, akik meg akarják mondni nekik, hogy mit csináljanak.
b., A buszon, amivel ide járnak dolgozni, a buszsofőr azt mondta, hogy menjenek el szavazni, mert ha nem mennek, akkor Csaputová győz.
- na kérem, nem mentek, mert berágtak és Csaputová győzött. És berágtak a buszvezetőre is, mert befolyásolni akarta őket.
Ezeket a tényeket nem tudja a rohadék orbán, mert nem teszik elé.minél jobban akarja befolyásolni a kinti magyarokat, annál inkább megutálják az mkp-t és a fideszt.
Csak így tovább rohadék fidesz-kdnp!
-------------------
Itt lehet még olvasni a választásról:
https://ujszo.com/elnokvalasztas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.23 14:09

Tetves magyar qrmány, a fidesz-kdnp tolja ki a milliárdokat a rabló mkp-nak. Csáky már többször bebukott,leszarják őt a kinti magyarok, de se csáky, se a fidesz nem érti meg, hogy ott nem érvényesül az orbáni diktatúra.
Ahogy az osztrák magyarokat elveszítettük, úgy fogjuk a szlovákiai magyarokat is.
A rohadék mkp-csáky párt úgy tünteti el a milliárdokat a fidesz, és semmi látszatja azon kívül, hogy a nép elfordul tőlük.
Bugár a Híd-Most párttal folyamatosan bejut a parlamentbe, a magyarokat megosztó, rohadék csáky-mkp pedig a közelébe sem jut a kormányzásnak.
Mocskos csáky-mkp elnyeli a magyar milliárdokat amit enm köszön meg a magyar adófizetőknek, viszont gerjeszti a haragot a kinti magyarok között.
MKP a párt neve. Mint nálunk a rohadék rákosi pártja, a Magyar Kommunista Párt.
Oda tolja a fidesz-kdnp a tőlünk elrabolt milliárdokat.
3 választást bukott az mkp csákyaval, aki csak mocskolódott, de nem volt programja.
A mostani választáson ez a rohadék mkp vissza is hívta a jelöltjét, mert mérhetetlen volt.
Senki sem akart erre a tetű pártra és jelöltjére szavazni.
Egyetlen feladata az volt ennek a rohadék pártnak, hogy megossza a magyarokat és Csaputová ellen uszítson.
És ez sem jött be ezeknek a getziknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html