Választás: rajtuk múlhat a Fidesz választási győzelme

Két magyarországi életkép is megjelent a külföldi sajtóban bemutatva a közmunkások életét. A cikkek azt firtatják: melyik párt neve mellé teszik az X-et a hét végi parlamenti választásokon.
Komócsin Sándor, 2018. április 4. szerda, 16:33
Fotó: Shutterstock

Magyarország egyik legrosszabb helyzetben lévő rétegével, a közmunkásokkal, illetve a közmunkaprogrammal foglalkozik a Bangkok Post a Reuters cikke alapján, illetve a New York Times. Mindkét írás Orbanomicsként, azaz az Orbán Viktor miniszterelnök nevével fémjelzett rezsim gazdasági oldalának részeként tálalja ezt a rendszert. A címek nem túl hízelgőek.

Az Orbanomics oldalai

A Reurtes véleménycikke azzal indít, hogy a magyarországi Orbanomics magára hagyja a legszegényebbek egy részét, míg a New York Times egy dilemmát vet fel, miszerint vajon az Orbanomics csoda vagy káprázat? Mindkét írás elismeri, hogy az elmúlt évek két Orbán-kormánya fenntarthatóvá tette a közfinanszírozást, csökkent az államadósság és felpörgött a GDP, illetve a bérek növekedése.

Ugyanakkor idézik a rendszer bírálóit is, akik azokra a tanulmányokra helyezik a hangsúlyt, amelyek szerint Magyarországon jelentősen romlott az egészségügyi rendszer és az oktatás teljesítménye, ráadásul miközben más kelet-közép-európai országokban enyhült a korrupció, itt számottevően erősödött.

Az Orbán-féle rendszer sikerei nem kis részben külső tényezőknek: például a beözönlő EU-s támogatásoknak, illetve a kivándorlásnak köszönhető. Az elmúlt években létrejött 730 ezer új munkahelyből nagyjából 350 ezret az unió más országaiban találták a külföldön szerencsét próbáló magyarok. Emellett 2017-ben több mint 200 ezren dolgoztak közmunkásként, ami a munkaerő négy százaléka. Ezt is figyelembe véve a valós munkanélküliségi ráta 7,3 százalék lehet a hivatalos 4,2-vel szemben.

Távolság

Összességében az Orbán-kormány gazdasági intézkedései a felső középosztály megerősítését szolgálják, közben nő a szakadék a jómódúak és a társadalom alsó rétegei között - derül ki a cikkekből. A 48 éves Reisch László, aki a Reutersnek nyilatkozott, azt mondja: érzi ezt a szakadékot. Feleségével együtt annyit visznek haza, hogy nem kell kukázniuk.

Reisch korábban autószerelő volt, ám az elmúlt másfél évben közmunkásként dolgozott. Megpróbálta sofőrré átképezni magát, de nem sikerült elég pénzt összekaparnia a vizsgadíjra. Ennek ellenére azt mondja, hogy a Fideszre fog szavazni a hét végén, mert nem lát valódi alternatívát. Aggasztja a gazdasági bizonytalanság, amit egy új kormány hozna, illetve a migráció.

A 45 éves Rácz Attila öt éve közmunkás. Úgy látja, hogy ez nem teszi őket gazdaggá, de legalább hasznosnak érezhetik magukat és a saját falujuk érdekében dolgozhatnak. Szerinte a kormány teljesítményének vannak pozitív és negatív oldalai. Ugyanez a helyzet a közmunkaprogrammal. Nem járhat minden ember jól.

Feudális viszonyok

A New York Times cikke idézi azokat a szakértőket, akik szerint a közmunka az olyan kis falukban, mint a cikkben szereplő Siklósnagyfalu, kiszolgáltatottá teszi az embereket a polgármesternek, aki dönt arról, ki dolgozhat és ki nem. Ugyanez a helyzet a Fidesszel, amely kormánypártként dönt a programra költhető összegekről.

Ezen a településen 2014-ben 116-an szavaztak a kormánypártra, az utána következő "legnagyobb" politikai erő kilenc voksot kapott. Várhatóan ugyanez lesz az eredmény 2018-ban is - tudta meg az amerikai lap Kosztics Józseftől, a falu független polgármesterétől, aki beszélgetett az emberekkel a szavazási terveikről.

Bár a közmunkások 175 dollárnak megfelelő havi juttatást kapnak, ami fele a minimálbérnek, egyikük, a 60 éves Petrovics Éva úgy látja, hogy egy kis pénz csak áramlik hozzájuk. A jégszekrény legalábbis tele van mostanában. Kosztics szerint bármit is mondjanak a közmunkaprogramról, az olyan kicsi településeknek, mint az övé, ez jelenti a túlélést.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.04.06 11:14

Kicsit fals nyilatkozatokat olvashatunk. Autószerelőből óriási hiány van az egész országban, miért közmunkás akkor az, aki ért az autókhoz? Általában is igaz, hogy akinek van valamilyen szakmája, ma már elhelyezkedhet, nem kell közmunkásként dolgoznia.

Haszna is van a közmunkának: aki dolgozik, kevésbé agyal azon, hogyan kellene valamilyen illegális módon pénzt szerezni, azaz a közmunka csökkenti a bűnözést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.05 17:57

A Fidesz mocsadék egy undorító nyálkás polip amely fojtogatja az országot.
......"Kispaládon az utóbbi években megháromszorozódott a lakosság, miközben a falvak elnéptelenedőben vannak az országban mindenütt még a jobb helyeken is. A faluban találtak olyan családi házat, ahová száznál is több ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be, pedig sosem látta őket senki. A helyiek szerint ezek a ?lakók? a vasárnapi választáson is szavazni fognak."
Mit szólsz ehhez még a nick nevedben is hazudós "Demokrata Hungarofil"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.04.05 16:53

@Demokrata Hungarofil: "Képzeljük el, hogy győz az Egyesült Ellenség, (bocsánat, ellenzék) és feláll az új kormány"

Te öreg, én elképzelem, és szerintem nem lesz egyenlőre semmiféle új "kormány" hanem marad a qurmányod ügyvezető qurmánynak, és végig kell majd néznie, ahogy a többségben lévő ellenzék sorra nyújtja be, és fogadják el az új törvényeket, amelyekkel porig rombolja a NER rendszert! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.05 16:37

Képzeljük el, hogy győz az Egyesült Ellenség, (bocsánat, ellenzék) és feláll az új kormány: Belügyminiszter: Al Fleto, aki a 2006-os véres, szemkilövetős, lovasrohamos budapesti pogrom, majd a 2008-2009-es romák elleni sorozatgyilkosság megszervezésével már bebizonyította, hogy az ÁVH hagyományainak méltó örököse. - Külügyminiszter: Vona Gábor, aki a fenti tevékenységekhez magas szinten asszisztált és így a két miniszter együttműködése garantált. Még a Meleg-bárügyi- és az Iszlámügyi minisztériumot is rábízhatnánk!- Gazdasági miniszter: Czeglédy Csaba, aki most véletlenül éppen börtönben ül, de olyan kiváló pénzügyi szakember, akit a baloldal nem tudna nélkülözni. - Miniszterelnök helyettes: Karácsonyfa, aki már annyi szervezetben, mozgalomban, pártban próbálkozott, hogyha minden jelvényét kitenné, úgy nézne ki, mint Brezsnyev elvtárs a fénykorában. - Miniszterelnök: Szél Bernike, alias Szelecske vagy inkább Fingocska. Ő a tökéletes baloldali miniszterelnök, a nemes hagyományok letéteményese, ugyanis a tülkölésen kívül az ég adta világon semmihez sem ért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.05 16:35

Aki az ellenzékben, Gyurcsány vezetői képességeiben, bölcsességében vagy inkább Vona egyenességében, gerincességében hitt, annak már rengetegszer szomorúan csalódnia kellett...Nagyon sajnálom őket...Ezért inkább azt javaslom, hogy az újabb súlyos csalódást, a csúfos választási vereséget elkerülendő, ne is menjen választani, hogy ne érezze, hogy ő is részese, elszenvedője a biztos kudarcnak. Felejtse el ezeket az érdemtelen embereket és választás helyett éljen kedvére, menjen inkább a telekre, vidékre, kirándulni, Egerbe a Szép asszony völgyébe....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html