Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gallup intézet hatszáz osztrák választópolgárt kérdezett meg a hét elején. Ezek szerint Hofer 53 százalékos, míg a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 47 százalékos támogatottsággal bír.
A felmérés szerint a válaszadók 17 százaléka másra adná a voksát, mint májusban tette, 71 százalék viszont ugyanarra szavazna. A legbizonytalanabbak az Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazói, 26 százalékuk választana mást. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatóinak 16, míg a Zöldekre voksolók 5 százaléka szavazna októberben másik jelöltre, mint májusban.

A felmérést bemutató Österreich című lap szerint Hofer profitálni tud olyan témákból, mint a Törökország és Ausztria közötti diplomáciai vita, a menekültügyi kérdések és a terrortámadások. Az újság megállapította, hogy Van der Bellen számára, aki elsősorban vidéken akar majd szavazatokat nyerni, nehéz lesz hasonlókat találni egy áttöréshez.

Mivel Hoferre nagyobb arányban szavaztak meggyőződésből, Van der Bellen számára a bizonytalan választók mozgósítása lesz nagyobb kihívás - nyilatkozott Wolfgang Bachmayer közvélemény-kutató a Kurier című lap csütörtöki számának.

Utcai kampány odaát is

A két jelölt a hét elején mutatta be plakátkampányát. A Van der Bellen plakátjain olvasható üzenetek az Ausztria uniós tagsága melletti kiállást, az ország tekintélyének megtartását és a szélsőségesség elleni állásfoglalást hangsúlyozzák. A szabadságpárti plakátokon olvasható kampányszlogen az ország biztonságának fontosságáról szól. A másik üzenet, a Hatalmat ellenőrizni kell! mottó pedig az 1992-es államfőválasztáson győztes Thomas Klestil néppárti jelölt, későbbi államfő kampányszlogene volt.

A plakátokat bemutató sajtótájékoztatón elhangzott újságírói kérdésre, miszerint ezzel az FPÖ néppárti szavazatokat akar-e nyerni, a szabadságpárt főtitkára Herbert Kickl úgy válaszolt: ez inkább annak a jele, hogy azóta nem sok minden változott, Hofer pedig a "hatalmi kartell" szükséges ellenpólusa akar lenni.
Az FPÖ nagyjából kétmillió eurót költ a jelenlegi választási kampányra, Van der Bellen kampánystábja egyelőre nem hozta nyilvánosságra a költségeket, sem azt, hogy terveznek-e egyéb plakátokat az októberi választásig.

A jelenlegi helyzet szerint Van der Bellen mintegy háromezer, addig Hofer 1700 óriásplakát-felületen lesz majd látható. A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatta. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében meg kell ismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt. Az államfőválasztás megismételt második fordulóját október 2-án tartják.