Még korábban írtunk arról, hogy Szlovákiában a jelenlegi baloldali Smer vezette kormány a 13. havi nyugdíj bevezetését tervezi. A juttatás összege alapesetben a jelenlegi átlagnyugdíj összegének felel meg, azaz 460 euró (forint). A Smer megfogadta a választóknak, hogy csak akkor lép be az új kormányba, ha ez a vállalás a kormányprogram része lesz.

Akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba, 433 euróra lennének jogosultak. Az átlagos árvasági ellátás 138, az átlagos özvegyi nyugdíj 263 és 208 euró lenne. A fogyatékkal élők, ha 100 százalékos a rokkantság, átlagosan havi 379 eurót kaphatnak, ha a rokkantság 70 százalékos, akkor 209 eurót. Ezek tehát az átlagos összegek, ennyit kapnának decemberben 13. nyugdíjként az arra jogosultak.

Mindez különösen érdekes kedvesség a szlovák kormánytól, miután február 29-én lesz választás, ahol az előrejelzések szerint nincs jó helyzetben a Jan Kuciak újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolása után indult botrányban alaposan érintett Smer párt. Az előrejelzések szerint a mérsékelt pártok közül jobban teljesíthet Zuzana Caputova elnök pártja, a Progresszív Szlovákia (PS), valamint Andrej Kiska (az előző államfő), a Mindent a Népért (Za µudí) nevű pártja is. Miközben Marian Kotleba populista, szélsőséges politikus tömörülése, A Mi Szlovákiánk Néppárt (¥SNS) is jól szerepelhet a közvélemény-kutatások szerint. Miközben a két (technikailag négy) magyar párt, a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd pedig a bejutásért küzd, még úgyis, hogy előbbi Összefogás néven indul a Magyar Fórum és az Összefogás szervezetekkel.

Csütörtökön a kormány végül el is fogadta a választási hajrában a 13. havi nyugdíjról szóló javaslatot, valamint a gyerekes családoknak is kedvezett.

Peter Pellegrini kormányfő jelentette be, hogy a kormány egyhangúan támogatta, hogy 2021-től 50 euróra emelkedjen a gyermekek után járó támogatás, és 460 eurót kapjon minden nyugdíjas 13. havi nyugdíjként - írja az Új Szó, amely felidézi, hogy az ellenzéki pártok, valamint a kormányban lévő Most-Híd is olcsó kampánytrükknek tartja a Robert Fico ex-miniszterelnök által vezetett Smer javaslatot.

A PS/Spolu, valamint Lucia Ïuri¹ Nicholsonová (SaS) a döntés után jelezték, feljelentést tettek az ügyben, szerintük ugyanis a családtámogatás megkétszerezése, valamint a 13. nyugdíj bevezetése a legdurvább választási korrupció.