Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette, hogy a 2020-as lengyel állami büdzsé 30 év óta először nem lesz deficites. A bejelentés azonnal a legkülönbözőbb kommentárokat váltotta ki - adta hírül a Rzeczpospolita. A kommentátorok egy része - a kolbászokat szerető lengyelek "szakkifejezésével" élve - választási kolbásznak, azaz ígéretnek minősített a bejelentést, mások úgy vélik, csak véletlenül jöhet össze a nullszaldó, megint mások szerint Morawiecki személyes sikere lesz, ha teljesül az ígéret.

A PKO BP bank szakértői szerint szerint az évtized legfontosabb makrogazdasági sikere lenne Lengyelországban, ha összejönne a deficitmentes büdzsé. Úgy vélik, reális egy ilyen forgatókönyv, feltételezve, hogy erős marad a gazdasági növekedés és javul az adóbehajtás hatékonysága. Fontosak az egyszeri bevételek is, így az a 13 milliárd zloty, amely a magánnyugdíjpénztárakból került át állami nyugdíjszámláikra, illetve a szén-dioxid-kibocsátási kvótákból várt 6,5 milliárd zloty.

Hátránya is lenne

A Dziennik Gazeta Prawna gazdasági lap számításai szerint a 2020-as költségvetésben nincs javaslat a büdzsé növelésére. A kormány például nem tervezte be a dohánytermékek és az alkohol fogyasztási adójának emelését, a társadalombiztosítási járulék limitjének eltörlését, továbbá a kereskedelmi vagy a digitális adó bevezetését. Ezért tartja sok elemző teljesíthetetlennek az ígéretet, amely így szerintük csak az őszi parlamenti választásra a szavazóknak kínált választási kolbász.

A Santander Bank Polska elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a nullszaldó nehezen jöhet össze, a deficit minimális lesz, a GDP egy százaléka alatt maradhat a 2020-as büdzsében. Az ING sziléziai bankjának közgazdászai a GDP 1,3 százalékát elérő hiányt prognosztizálnak. A kommentárok megjegyzik azt is, hogy amennyiben a kormány mindenáron forszírozza a kiegyensúlyozott büdzsét, az fékezni fogja a gazdasági konjunktúrát.