Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem is olyan régen még senkinek sem volt kétsége afelől, hogy a Robert Fico miniszterelnök vezette szociáldemokrata Smer, Szlovákia kormánypártja simán nyeri a március 5-ei parlamenti választásokat. A helyzet azonban az utóbbi hetekben jóval bonyolultabbá vált ennél - derül ki a bne Intellinews régiós hírportál összefoglalójából.

A változást a tanárok tiltakozásai és több száz ápoló felmondása indította el. Ezeknek köszönhető, hogy a figyelem a lepusztulóban lévő oktatási és egészségügyi szektor felé fordult, a bevándorlási válság ügye pedig (amely egyébként csak közvetve érinti Szlovákiát) a háttérbe szorult.

Bonyolult helyzet

Az óvatos fogadók persze nem tennék a tétjeiket arra, hogy a Smer elbukik a megmérettetésen, ám a párt támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 35 százalék alá csökkent. Ezért aztán Fico átalakította a választási stratégiát: a kedvező makrogazdasági mutatók helyett elővette a menekültkártyát, nevezetesen azt, hogy Szlovákia az Európába igyekvő bevándorlók elé húzott fal egyik bástyája.

Jelentősen változik a társadalom hangulata, kérdés, hogy ez mire lesz elegendő a számunkra - mondta a hírportálnak Miroslav Beblavy, a legnagyobb ellenzéki párt, a Háló elnökhelyettese és parlamenti képviselője.

Az oktatásban és az egészségügyben kibontakozott lázadás ugyan uralta a médiát az elmúlt hetekben, de az ellenzék szétaprózott, így bonyolult előre jelezni közvélemény változásának hatását.

Három tényező

A végeredmény három tényezőn múlhat. Az első, hogy a nagyobb perspektíva (az európai migráció és a kedvező GDP-adatok) felülmúlják-e a személyes tapasztalatok (az iskolákban és a kórházakban szerzett benyomások) hatását. A második, hogy a kis ellenzéki pártok közül hánynak sikerül megugrania a parlamentbe kerülés ötszázalékos határát. A harmadik, hogy a Smer képes lesz-e mozgósítani (főként a vidéki nyugdíjasokra támaszkodó) szavazóbázisát.

A Smer várhatóan nem lesz képes megismételni 2012-es sikerét, amikor simán abszolút többséget szerzett, így koalíciós partner után kell néznie. Erre a radikális jobboldali Szlovák Nemzeti Párt a legjobb jelölt, amellyel már kormányoztak együtt.

Ha az ellenzéknek esetleg sikerülne többséget szereznie, akkor vélhetően csak egy nagyon ingatag koalíciót lenne képes összehozni. Jó eséllyel megismétlődne Iveta Radicova instabil, katasztrofális 2010-2012-es kormányzása.

Vegyes adatok

Régi politika közhely, hogy a választók rendszerint a kormányon lévő politikai erő munkáját minősítik a parlamenti szavazásokon. Az ezt számszerűsítő mutatók vegyesek. A GDP 3,55 százalékkal nőtt 2015-ben, amivel Szlovákia az első az eurótagállamok összehasonlításában.

A munkanélküliségi ráta azonban makacsul 10 százalék felett maradt, úgy, hogy az ország keleti részein 15 százalékon, a fiatalok körében, pedig 26 százalékon áll ez a mutató - derül ki az Eurobarometer friss számaiból. A szlovákok a munkanélküliséget, a gazdaság helyzetét, az egészségügy állapotát és az emelkedő megélhetési költségeket tartják a legfontosabb problémáiknak.

Csak a magyarokénál több

Az oktatás az állami források szűkössége miatt került bajba. Nagyjából 15 ezer tanár vett részt több nagy médiavisszhangot kapott rendezvényen azzal párhuzamosan, ahogy zuhanni kezdett a Smer népszerűsége. Jellemző, hogy az ország függetlenségének 23 évében 17 oktatási minisztert "fogyasztott el".

Az OECD adatai szerint a GDP 2,7 százalékát költik az általános és középfokú oktatásra, amivel az EU-ban és az OECD-ben is Magyarország előtt az utolsó előtti helyen állnak. Eközben a 2016-os költségvetésben 266 millió euróval mérsékelték az Oktatási Minisztérium keretét. Ennek hátterében részben az EU-s források visszaesése áll.

Nulla százalék

Újra ráirányította a Smer környezetéhez kötődő pazarlásra és korrupcióra a figyelmet, hogy február elején 700 nővér felmondott, miután megelégelte az elfogadhatatlan munkakörülményeket. Egy svéd felmérés szerint a szlovákok átlagos élettartamából 12 évet vesz el az egészségügyi ellátás alacsony színvonala.

Az Eurostat adatai szerint a GDP nulla százalékát költik a hosszú távú megelőzésre. Fico tagadja ugyan az állam és a kormány felelősségét a szektor állapotában, de nemrégiben egy televíziós műsorban elismerte, hogy úgy kerüli a kórházakat, mint a pestist

Hegymenet lesz

Az ellenzék a kormánypárt felé lejtő pályán száll harcba a hatalomért. A Smer kiterjedt klienshálózatot és erős politikai mechanizmusokat épített ki hatalma megtartása érdekében. Nem habozik bevetni a szavazókat befolyásoló - például a gázárak csökkenését eredményező -, "hangulatjavító" intézkedéseket sem.

Sok múlik azon, hogy a kevéssé motivált, elöregedett Smer-bázis elmegy-e szavazni. Figyelmeztető jel lehet, hogy 2013-ban elveszítettek egy időközi választást a mozgósítás hiánya miatt, ami a Smer vezetőinek túlzott önbizalmából fakadt.

Nem tudja, mit csinál

Az ellenzék további problémája, hogy a szavazók nehezen igazodnak el a sok kicsi párt között. A jobboldali pártok a vállalkozóbarát, egykulcsos adó visszahozatalával kampányolnak, ami kétélű fegyver lehet.

A választók emellett nem látnak az ország vezetésére képes személyt. A kivétel Radoslav Procházka jogász, a Háló elnöke lehet, aki függetlenként indult a 2014-es elnökválasztáson, ahol 21 százaléknyi szavazattal a harmadik helyen végzett. Pártját Beblavyal és egy másik ismert szlovák politikussal, Andrej Hrnciarral együtt ezt követően alapította meg.

Ficóról azt gondolják a fiatalok, hogy nem tudja ugyan, hogy mit tesz, de legalább csinál valamit. Akárki lenne az utóda, nem lenne jobb nála - derül ki egy 85 éves nyugdíjas mérnök, Smer-szavazó szavaiból.