Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előrehozott választást Zoran Zaev miniszterelnök javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amelyet főként Franciaország ellenkezése miatt hoztak meg. Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val.

Brüsszel főként az Európát érintő migrációs hullám és a brexit körüli gondok miatt a háttérbe szorította a csatlakozási tárgyalásokat. A becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani.

Vasárnap késő délután Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő kérésére gyűltek össze a parlamenti pártok vezetői, hogy a kormányfő javaslatáról tárgyaljanak. Végül abban állapodtak meg, hogy a rendes négyéves megbízatási idő lejárta előtt nyolc hónappal, áprilisban tartsanak parlamenti választást a nyugat-balkáni országban.

A találkozó után Sztevo Pendarovszki kijelentette: a pártok vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós döntés ellenére sem térnek le az európai útról, és az ország stratégiai célja továbbra is az európai integráció - írta az MTI.

A megállapodás és a törvények értelmében Zoran Zaev januárban lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy az államfő kiírhassa az előrehozott választást. Az áprilisig terjedő időszakban szakértői kormány irányítja majd Észak-Macedóniát. A vasárnapi találkozó után a kormányfő reményének adott hangot, hogy az állampolgárok április 12-én bölcsen döntenek, és kijelölik azt az utat, amelyen szerintük a politikusoknak irányítaniuk kell az országot.

Zoran Zaev legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, és a nevét is Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, a 29 NATO-tagország közül 20 már ratifikálta a csatlakozásról szóló dokumentumot, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.