Vallomást tett Trump, megváltoztak az érzelmei

Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox rádió sportcsatornájának adott interjújába azt mondta, hogy korábban "nagyszerű" volt a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de ez mára már megváltozott - írja az MTI washingtoni tudósítója. A koronavírus-járvány miatt.
Domokos Erika, 2020. augusztus 11. kedd, 19:13
Fotó: MTI/AP

Ezt a "nagyszerű viszonyt" az új típusú koronavírus járványa változtatta meg. "Kedvelem őt, de ma nem ugyanúgy érzek iránta, mint korábban" - fogalmazott Trump Hsziről. Nagyon régóta nem beszélt a kínai vezetővel.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány sokkal rosszabb következményekkel járt, mint az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatti nézetkülönbségek. "S ez igazi szégyen" - mondta Trump.

Trump és az amerikai kormányzat több tagja is Kínát okolja a járvány világméretűvé szélesedéséért, azt állítva, hogy Peking elhallgatta a közép-kínai Vuhanból kiindult vírus terjedését, majd később sem tárta fel a járvánnyal kapcsolatos teljes igazságot.

A kétoldalú viszonyt tovább keserítette Peking tevékenysége a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein, továbbá a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt kialakult helyzet. Az amerikai elnök már e törvény elfogadása előtt intézkedéssorozatot hozott Peking ellen, s a törvény bevezetése óta nem szűnik bírálni a kínai politikát. Jimmy Lai hongkongi médiamágnás és két fia e törvény megsértésére hivatkozó letartóztatását Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn élesen bírálta. Donald Trump a keddi rádiós interjúban nem tért ki Jimmy Lai ügyére - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK