Vallottak a gazdagok - így lehet vagyont csinálni

Az átlagos cseh dollármilliomos 51 éves és a vállalatfelvásárlást tartja a legjobb befektetésnek, de a start-upokban nem bízik.
Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 11:06
Fotó: Reuters

A cseh J+T Banka pénzintézetekről készített éves "egészségügyi jelentése" szerint az átlagos hazai dollármilliomos 51 éves, 41 százalékuk számára a legvonzóbb befektetés a vállalatok felvásárlása, 31 százalék a termőföldre esküszik, míg 28 százalék az építési telkeket favorizálja. Bár ez utóbbi arány magas, de a korábbiakhoz képest csökkent, mint ahogy a vállalati kötvények népszerűsége is esett. Közel háromnegyedük rossz üzletnek tartja a start-upokat.

Az "alternatív befektetéseknél" 45 százalékkal a műkincsek vezetnek, messze lemaradva 16 százalékkal a muzeális értékű autók a másodikok, ezeket követik 14 százalékkal a régiségek.

A következő 3-5 évben a legvonzóbb befektetési területként Délkelet-Ázsiát nevezték meg, a második Közép-Kelet-Európa, a harmadik Észak-Amerika, 33-17-15 százalékkal, míg megdöbbentően kevés, mindössze 1 százalék fektetné be a pénzét Nyugat-Európában.

A milliomosok Csehország legnagyobb problémájának a korrupciót tartják - idézte a jelentést a Hospodarske Noviny. Ez a véleménye 57 százalékuknak - miközben az átlagos cseh polgárok közül 68 százaléknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK