Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex"- mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat - mondta Thomes de Maiziere. Aláhúzta: "az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes" az EU-ba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében. A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások "változatlanul" érvényesek. "Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez" - mondta a német belügyminiszter.

A dublini rendelet szabályai alapján "az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást" - tette hozzá. A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy "egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek" - hangsúlyozta Thomas de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy "európai elosztási rendszert".

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét "nem szabad túlerőltetni". Az intézkedés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a német belügyminiszter.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta. A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a segítség a válságövezetekben, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül "a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon", és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen - ismertette Thomas de Maiziere.
Hozzátette: a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - , és az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az intézkedésről tájékoztatták a parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében. Juncker azt is közölte, hogy telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Mindezt Juncker mintegy félórával a német közlést megmegelőzően tette közzé az interneten.

Egyelőre minden szabályosnak tűnik

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.