Valószínűleg női miniszterelnöke lesz Görögországnak

Valószínűleg női miniszterelnöke lesz Görögországnak. Az értesülés az athéni államfői hivatalból szivárgott ki szerdán.
Inforádió, 2015. augusztus 26. szerda, 20:37
Fotó: MTI/EPA

Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök várhatóan pénteken ügyvivő miniszterelnököt nevez ki, méghozzá Vassziliki Tanu, a görög Legfelső Bíróság bírája személyében: ő lenne az első nő a görög kormányfői poszton. S az államfő szintén pénteken szeptember 20-ra írja majd ki az előre hozott parlamenti választásokat - közölte a név nélkül nyilatkozó elnöki hivatali forrás.

"Az államfő azt szeretné, ha a folyamat minél gyorsabban végbemenne és a lehető leghamarabb lezajlanának a választások" - mondta az illetékes. A görög politikai válság közepette ugyanis eredménytelennek bizonyultak a kormánykoalíciós tárgyalások az ország gazdasági válsága miatt erősen megosztott görög pártok között.

Alekszisz Ciprasz baloldali görög miniszterelnök a múlt csütörtök este bejelentette lemondását, és előre hozott választások kiírását sürgette.

Ezt követően az államfő megbízása alapján Vangelisz Meimarakisznak, az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnökének 3 napja volt arra, hogy koalíciós partnert találjon a kormányalakításra. Miután ez nem sikerült, Meimarakisz hétfőn visszaadta a kormányalakítási megbízatást a görög államfőnek.

Az alkotmányos előírások alapján Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek ezután a harmadik legerősebb parlamenti pártot kellett felkérnie a kormányalakításra. Ez a Ciprasz vezette Sziriza pártból kivált és a Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter irányítása alatt álló új tömörülés, a Népi Egység (LAE).

Szakértők szerint a LAE sem tud majd megegyezni a többi párttal, így pénteken az alkotmány értelmében átmeneti kormány veheti át az ország irányítását. Ezt az ország egyik legmagasabb rangú bírája vezetheti majd az új választásokig, s ezt követően az új kormány megalakításáig.

A görög alkotmány értelmében új választásokat legkorábban 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően lehet tartani, de legkésőbb 30 napon belül mindenképpen meg kell azokat rendezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.27 08:27

...320 mrd eurós adósság ..,a lényeg ez ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2015.08.27 06:02

Ha meg akarja oldani az ország problémáít 30 nap alatt,és nem a választások levezénylése a célja,akkor csak Istenben bízhatnak a görögök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html