Válság - Japánban is készpénzt kapnak az emberek

A koronavírus-járvány által okozott károk és kiesések kompenzálására a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 10 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzőprogramot tervez indítani a japán kormány - közölte értesülését szerdán a Nikkei gazdasági napilap.
Domokos Erika, 2020. március 25. szerda, 13:35
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

Az előkészítés alatt álló nagyjából 56 ezer milliárd jenes (503 milliárd dollár, 164,5 ezer milliárd forint) támogatási csomag az értesülések szerint még készpénzfizetéseket is előirányoz olyan háztartások számára, amelyek a járvány gazdasági következményei miatt elveszítették bevételüket. A kifizetések májusban kezdődnének meg, a tervek szerint háztartásonként akár 300 ezer jenes (880 ezer forint) juttatással - írta az MTI.

A Reuters hírügynökség 30 ezer milliárd jenes készülőben lévő ösztönzőcsomagról értesült kormányzati forrásokból. A csomagban 15 ezer milliárd jen lenne a közvetlen költségvetési támogatás.

A japán kormány tavaly decemberben állított össze egy 26 ezer milliárd jenes ösztönzőcsomagot az erősen exportorientált gazdaságot az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek miatt ért károk enyhítésére. A keret túlnyomó része még rendelkezésre áll. A kormány ebből is a vírusjárvány által okozott károk kompenzálására kíván felhasználni összegeket, így áll majd össze az 56 ezer milliárd jenes csomag.

A támogatási csomaghoz összeállított pótköltségvetést április elején vitatja meg a kabinet és a hó vége felé kerül a parlament elé jóváhagyásra - közölte a Nikkei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.03.25 14:22

"készpénzfizetéseket is előirányoz olyan háztartások számára, amelyek a járvány gazdasági következményei miatt elveszítették bevételüket"
Nálunk is így van. Gondoljunk csak Mészáros Lőrincre aki a milliárdos tőzsdei bukása után jelentős jövedelemkiesést szenvedett el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html