Az alacsony keresetűeket támogatja a lengyel kormány

Lengyelországban a belföldi idegenforgalmat segítő támogatást vezet be a kormány az átlagbérnél kevesebbet keresőknek. Egy utazási utalványról van szó, amit családtagok is használhatnak.
Barabás Júlia, 2020. május 14. csütörtök, 14:24
Fotó: Getty Images

A lengyel kormány 1000+ címen a hazai idegenforgalmi ágazatot támogató programot indít - adta hírül a Rzeczpospolita.

A programban a szerződéssel alkalmazott munkavállalók vehetnek részt, akik nem keresnek többet az átlagbérnél (5200 zlot, 400 ezer forint). Az 1000 zlotys támogatás 90 százalékát az adófizetők, 10 százalékát a munkaadók fizetik. A kormány számítása szerint hétmillióan élhetnek a lehetőséggel, az összes költség hétmilliárd zloty lehet.

A Rzeczpospolita információi szerint nem a kedvezményezett számlájára menne a támogatás, hanem egy kártyára, amellyel a turisztikai szolgáltatásokért fizethetne az illető. (Hasonlón a magyar Szép-kártyához - a szerk.)

Később választják ki közbeszerzésen, hogy ki készítheti el ezeket az elektronikus kártyákat. A támogatást minden belföldi turisztikai szolgáltatásnál fel lehet majd használni. A kedvezményezett családtagjai is jogosultak lesznek erre. A program szervezője a Lengyel Turisztikai Szövetség.

HOZZÁSZÓLÁSOK