Van, aki szerint az USA már recesszióban van

Az Egyesült Államok gazdasága már "hivatalosan" is recesszióban van a gazdasági ciklusokat értékelő Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER) szerint - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. június 9. kedd, 08:28
Fotó: Reuters

A független, nem kormányzati szervezetként működő NBER megállapítása szerint a gazdasági aktivitás februárban érte el a csúcsot, azóta tart a lejtmenet.

Az intézmény közleménye szerint a gazdasági mutatók azt jelzik, hogy véget ért a 2009 júniusban kezdődött növekedés és megkezdődött a recesszió. Az NBER szerint rekordszintű volt az amerikai gazdaság történetében a februárral záródott és 128 hónapon át tartott növekedési időszak.

A nonprofit alapon működő, Cambridge-i (Massachusetts) székhelyű gazdaságkutató intézet nem a szokásos módon - két egymást követő negyedévi GDP-csökkenés - alapján, hanem négy kulcsmutató, mint például a munkanélküliség, vagy az ipari termelés havi alakulását értékelve állapítja meg, milyen ciklusban van a gazdaság.

Hivatalos adatok szerint az amerikai GDP 5 százalékkal csökkent az idei első negyedévben éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévi 2,1 százalékos növekedés után. Az elmúlt 11 hétben csaknem 42 millióan fordultak először munkanélküli segélyért az országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK