Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egymás kinevezését illegálisnak tartó csoportokra bomolhat a lengyel alkotmánybíróság, miután a testület hivatalban lévő tagjai jogellenesnek minősítették az új tagok megválasztását. Az októberi választások nyomán hatalomra került radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja elődje jelöltjeit félresöpörve akar új embereket ültetni az alkotmánybíróságba - derül ki a bne Intellinews régiós hírportál cikkéből.

Andrzej Duda, a PiS-hez tartozó államfő májusban megtagadta, hogy feleskesse az előző kormánypárt, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform (PO) alkotmánybíró-jelöltjeit. A PiS kihasználva parlamenti többségét öt új embert állított a helyükre, akiket Duda annak rendje és módja szerint néhány órával megválasztásuk után fel is esketett.

Bagoly mondja...

Az ellenzék szerint a PiS lábbal tiporja az alkotmányt és precedenst teremthet arra, hogy bármely hatalomra kerülő politikai erő a saját embereivel rakja tele az állami intézményeket.

A kormánypárt szerint viszont csak azokat a jelölteket állították félre, akikkel a PO akarta a saját oldalára billenteni az alkotmánybíróság összetételét, hogy a testület a kormányváltás után jogi beavatkozásaival megakadályozza PiS programjának végrehajtását.

A válság akkor robban ki, amikor az alkotmánybíróság állásfoglalást adott ki a májusban megválasztott öt bírójelöltről. Eszerint közülük három mandátuma legitim, kettőé nem, ezért az államfő nem tehet mást, mint hogy - pótolva mulasztását - felesketi őket. Ebből az álláspontból az is következik, hogy az új kormány öt jelöltje illegitim, így nem foglalhatják el a helyüket.

Nem engednek

A PiS világossá tette, hogy nem befolyásolja az alkotmánybírósági döntés. Szerintük az öt új alkotmánybíró kinevezése rendben van. A kormánypárt indoklása szerint a PO sértette meg először az alkotmányt, amikor az év elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé tette, hogy három helyett öt alkotmánybírót jelöljön. Ők csak ki akarták javítani elődjük hibáját - jelentette ki a kormányszóvivő.

A patthelyzet teljes káoszhoz vezetett. Az alkotmánybíróságnak két rivális tagsága van - tízfős átfedéssel -, amelyek kölcsönösen megkérdőjelezik egymás legitimitását. Az elemzők szerint azonban többről is szó van itt: a PiS hatalomra kerülve változtatott azon, amilyen képet a választóknak mutatott.

Kaméleon

A szavazás előtt sikeresen hitette el az emberekkel, hogy hátra hagyta radikális múltját, s immáron mérsékelt politikai erőként kér felhatalmazást a kormányzásra. Beata Szydlo személyében egy ismeretlen politikust tolt előre miniszterelnök-jelöltnek, miközben a párt erős embere, Jaroszlav Kaczynski, a PiS ellnöke háttérbe húzódott.

Hatalomra kerülve azonban mindent félresöpört az az igényük, hogy javítsák a kormányzás hatékonyságát, ami az ellenzék és politikai elemzők szerint gyengíti a lengyel demokráciát. (Egyes bírálók az első Orbán-kormány rohamos intézményi beavatkozásaihoz hasonlítják az új lengyel kormány tevékenységét - a szerk.)

Tisztogatás

Duda elnököt bírálják, mert jóváhagyta egy olyan személy kinevezését a titkosszolgálatok élére, akit korábban hatalmi visszaélések miatt eltiltottak attól, hogy közhivatalt vállaljon. A PiS egyik radikális politikusa lett a védelmi miniszter és óriási tisztogatás indult az állami vállalatok vezető testületeiben.

Sokan attól tartanak, hogy Kaczynski - ahogy a PiS korábbi kormányzása idején egyszer már megtette - menet közben felváltja Szydlót a kormányfői székben. Hírek szerint az új miniszterelnök szabadságon volt, amikor a pártelnök összeállította a kormányt.

A PiS tevékenysége alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem szégyellősek úgy alakítani a szabályokat, hogy pártkatonákat ültethessenek a legfontosabb intézmények döntéshozó pozícióiba - mondja Otilia Dhand a Teneo Intelligence kutatóintézet elemzője. A cél, hogy semmi se akadályozza a reformprogramjuk végrehajtását. Az alkotmánybírósággal kapcsolatos lépést is részben azzal indokolták, hogy a testület, ha nem változtatnak rajta, megakadályozhatná például a nyugdíjkorhatár leszállítását.

Új ellenzék

Emellett csökkenteni akarják az áfát, növelnék a jövedelemadókat és a gyermekgondozási segélyt. A hiányzó bevételeket, illetve növekvő kiadásokat a bankokra kivetett különadóból, illetve egy új tranzakciós adóból gereblyéznék össze.

Az ellenzék legnagyobb pártja, amely a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nem a PO, hanem egy új politikai erő, a Nowoczesna, ennek éppen az ellenkezőjét akarja. Zsugorítaná az állami szektort, erősítené a kis- középvállalatokat, visszaszorítaná a szakszervezeteket, ellenállna az állam és az egyház közeledésének, együttműködne a bevándorlási válság megoldásában az EU-val.

Politikai válság

Dhan attól tart, hogy a folyamatok végeredménye a lengyel társadalom megosztottságának növekedése lesz. A PiS választási kampányában kihasználta az egész Európában érezhető elitellenes hanglatot. A PO-t elitista, liberális pártként festette a falusi, vallásos lakosság elé, amely nem osztotta meg a gazdasági sikerek gyümölcseit az néppel.

A legfőbb veszély az, hogy az alkotmányos válságra válaszul a következő hetekben kialakul egy kormányellenes utcai mozgalom - figyelmeztet a szakértő. Ezt csak erősítheti, hogy a PiS jelezte: meg akarja szerezni az ellenőrzést az állami média felett is. Válaszul a kormánypárt támogatói ellentüntetéseket szervezhetnek. Így juthatunk el ahhoz, hogy tovább mélyül a szakadék a lengyel társadalom különböző csoportjai között.