Válságból válságba? 8 millió munkahely kell

A válság előtti foglalkoztatási szint visszaállása a korábban várt 2013 helyett 2015-ig is kitolódhat - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kutatásából.
MTI-Eco, 2010. október 1. péntek, 08:00
Fotó:

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kutatási részlege által készített új jelentés szerint az elhúzódó "munkaerőpiaci recesszió" sok országban rontja a szociális kilátásokat. A Jelentés a munka világáról, 2010 - válságból válságba? című tanulmány elismeri, hogy három évvel a válság kezdete után a globális gazdaság ismét növekedésnek indult, és egyes országokban - főként az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő gazdaságokban - biztató jelek mutatkoznak a foglalkoztatás helyreállítása területén.

Az ILO Munkaügyi Tanulmányok Nemzetközi Intézete arra figyelmeztet, hogy a pozitív fejlemények ellenére új, foglalkoztatásügyi veszélyek jelentek meg, és sok országban jelentősen romlottak a kilátások. Amennyiben folytatódnak a jelenlegi politikák, a foglalkoztatás visszaállítása a válság előtti szintre a fejlett gazdaságokban - az egy évvel ezelőtt jósolt 2013 helyett - kitolódik 2015-re. A jelentés szerint még mindig több mint 8 millió új munkahelyre van szükség ahhoz, hogy ezek az országok elérjék a válság előtti szintet.

A tanulmány szerint sürgősen eleget kell tenni az ILO és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felhívásainak, hogy a munkahelyteremtés a gazdasági fellendülés központi kérdésévé váljon, és a teljes foglalkoztatást alapvető makroökonómiai céllá tegyük, az alacsony inflációval és működőképes költségvetési politikával együtt. A mintegy 150 ország adatai alapján készült jelentés úgy fogalmaz: "bizonyos fejlett országokban a magántartozások által generált növekedés és a nagy feltörekvő gazdaságokban az export által vezérelt növekedés együttes jelenléte vált a világgazdaság Achilles-sarkává".

Két elsődleges oka van a kedvezőtlenebb kilátásoknak: az első, hogy azokat a pénzügyi ösztönző csomagokat, amelyek kritikus szerepet játszottak egy még mélyebb válság elhárításában, és segítettek a gazdaság beindításában, most olyan országokban vonják vissza, ahol a gazdaság beindulása - ha egyáltalán megtörtént - még mindig túl gyenge. A második, és alapvetőbb tényező pedig az, hogy a válság legfontosabb okait nem kezelték megfelelően - mondta Raymond Torres, a jelentés fő szerzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.01 08:49

Megvan az a 8 millió munkahely csak éppen Kínában van, kőkemény EU vámpolitika nélkül (lehetőleg az USA val összefogva) nem is lesz az EU ban változás a munkanélküliségi rátákban és az ebből adódó bizonytalanság a fogyasztást is behatárolja.
El kell dönteni, hogy az EU növekedjen vagy a kínai- távolkeleti exportorientált régió !!!!
A kettő együtt nem megy, vagy "Ők"adnak el az európai (és Usa) boltokban vagy "Mi".

Az olyan országokkal szemben ahol az EU külker egyenlege nem kiegyensúlyozott ( jelentősen több az importja mind a kimenő exportja) ott bizony masszív vámokat kell kivetni a mérleg helyrebillentése céljából !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szóval Kovács Úr tehetett volna talán többet is a munkahelyek védelmében pár éve !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html