A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kutatási részlege által készített új jelentés szerint az elhúzódó "munkaerőpiaci recesszió" sok országban rontja a szociális kilátásokat. A Jelentés a munka világáról, 2010 - válságból válságba? című tanulmány elismeri, hogy három évvel a válság kezdete után a globális gazdaság ismét növekedésnek indult, és egyes országokban - főként az ázsiai és latin-amerikai feltörekvő gazdaságokban - biztató jelek mutatkoznak a foglalkoztatás helyreállítása területén.

Az ILO Munkaügyi Tanulmányok Nemzetközi Intézete arra figyelmeztet, hogy a pozitív fejlemények ellenére új, foglalkoztatásügyi veszélyek jelentek meg, és sok országban jelentősen romlottak a kilátások. Amennyiben folytatódnak a jelenlegi politikák, a foglalkoztatás visszaállítása a válság előtti szintre a fejlett gazdaságokban - az egy évvel ezelőtt jósolt 2013 helyett - kitolódik 2015-re. A jelentés szerint még mindig több mint 8 millió új munkahelyre van szükség ahhoz, hogy ezek az országok elérjék a válság előtti szintet.

A tanulmány szerint sürgősen eleget kell tenni az ILO és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felhívásainak, hogy a munkahelyteremtés a gazdasági fellendülés központi kérdésévé váljon, és a teljes foglalkoztatást alapvető makroökonómiai céllá tegyük, az alacsony inflációval és működőképes költségvetési politikával együtt. A mintegy 150 ország adatai alapján készült jelentés úgy fogalmaz: "bizonyos fejlett országokban a magántartozások által generált növekedés és a nagy feltörekvő gazdaságokban az export által vezérelt növekedés együttes jelenléte vált a világgazdaság Achilles-sarkává".

Két elsődleges oka van a kedvezőtlenebb kilátásoknak: az első, hogy azokat a pénzügyi ösztönző csomagokat, amelyek kritikus szerepet játszottak egy még mélyebb válság elhárításában, és segítettek a gazdaság beindításában, most olyan országokban vonják vissza, ahol a gazdaság beindulása - ha egyáltalán megtörtént - még mindig túl gyenge. A második, és alapvetőbb tényező pedig az, hogy a válság legfontosabb okait nem kezelték megfelelően - mondta Raymond Torres, a jelentés fő szerzője.