Az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozói vasárnap az eurózóna problémáit fogják megvitatni egy vasárnapi rendkívüli telefonkonferencián - mondta egy jegybanki forrás a Reutersnek.

A piacok ugyanis azt várják, hogy az ECB elkezdje vásárolni az olasz és spanyol állampapírokat hétfőn a piacok stabilizálása érdekében. Ez egy olyan lépés, amely korábban megosztotta az ECB kormányzó tanácsát.

A pénteki S&P bejelentés az USA leminősítéséről - amelyet a hitelminősítő a költségvetési hiány és a növekvő adósságterhekkel indokolt - csak rontott a helyzeten - jegyzi meg a Reuters.

Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a G20-ak csoportját is vezeti, a brit miniszterelnökkel, David Cameronnal tárgyal szombat éjjel az USA leminősítése miatt kialakult új pénzügyi helyzetről - tudta meg a Reuters.

A G7-ek pénzügyminiszterei valamint jegybankárai szombaton vagy vasárnap tárgyalnak telefonon a válságról egy európai diplomata szerint. A G20-ak pénzügyi döntéshozóinak helyettesei szombat este tartanak telefonkonferenciát egy brazil pénzügyminiszteri forrás szerint.

Azután, hogy a héten mintegy 2,5 ezer milliárd dollár tűnt el a globális piacokról, az S&P döntése csak növelte az USA küszöbön álló recessziójával, illetve az eurózónás tagállamok adósságválságával kapcsolatos a félelmeket.

Egy európai forrás szerint az amerikai leminősítés az európai válságra csak rátett egy lapáttal és még szükségesebbé tette a nemzetközi koordinációt. A forrás szerint a G7-ek telefokonferenciát tartanak, de az még nem volt tisztázva, hogy egy vagy kétkörös tanácskozás lesz-e ma és holnap.

Közben Kína és Japán összehangolt cselekvésre szólított fel egy újabb globális pénzügyi válság elkerülése érdekében. Az indiai pénzügyminiszter viszont azt hangsúlyozta, hogy semmi szükség a felesleges pánikkeltésre. Hasonlóan vélekedett a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk, aki az EU soros elnöke is jelenleg.

Mivel az S&P döntése nem volt váratlan, a piacokra gyakorolt hatása mérsékelt lehet a hétfői nyitáskor - írja a Reuters. A leminősítésnek viszont hosszabb távú hatása lehet az USA világgazdaságban betöltött szerepére, a dollár státuszára és a globális pénzügyi rendszerre.

Berlusconinak jól jött

Az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi egy szombati nyilatkozatában kizárta az előrehozott választásokat, hogy megfékezze a piaci pánikot, és a kormányt a megszorító intézkedések mielőbbi meghozatalára szólította fel.

Az európai döntéshozók attól tartanak, hogy az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának adósságproblémái túlterhelnék a kisebb bajba jutott országok - Görögország, Írország - megsegítésére felállított pénzügyi mentőmechanizmust.