Változás jöhet a véralvadásgátló gyógyszereknél

Oltás válthatja fel a szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentsék a vérrögök okozta másodlagos stroke kockázatát egy új japán kutatás szerint - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. október 29. hétfő, 18:48
Fotó: Pixabay

Japán kutatók sikeresen teszteltek egereken egy kísérleti oltóanyagot, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint két hónapon át anélkül, hogy növelte volna a vérzés kockázatát, vagy autoimmun választ idézett volna elő. Az autoimmun válasz hiánya azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érzéklete az oltóanyagot "behatolóként", amely ellen fel kellett volna lépnie.

A vérrög által előidézett isémiás stroke-ot szenvedőknek gyakran kell véralvadásgátlót szedniük, megakadályozandó egy újabb stroke kialakulását.

A vakcina ugyanolyan jól működött, mint a szájon át szedett clopidogrel véralvadásgátló - közölte Nakagami Hironori, az Oszaki Egyetem professzora.

Az oltóanyag kifejlesztése a naponta szájon át szedett gyógyszerek felváltására vagy kiegészítésére sok életet menthet meg, és segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges szívrohamot.

"Sok stroke beteg nem szedi előírásszerűen a véralvadásgátlókat, ami miatt nagyobb a valószínűsége egy újabb stroke kialakulásának. Az oltás egy nap megoldhatja ezt a kérdést, mivel csak időszakonként kell beadni" - hangsúlyozta a kutató.

Folytatni fogjuk kutatásunkat, és reményeink szerint öt-tíz év múlva megkezdődhetnek az oltóanyag klinikai próbái, de vannak különbségek az egerek és az emberek között abban, hogy az immunrendszer hogyan ismeri fel az oltást. Ezt a problémát meg kell oldanunk, és hiszem, hogy ez az oltóanyag nagyon ígéretes stratégiát jelent a másodlagos stroke megelőzésben.

A kép forrása: Piaxabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fizikus, 2018.11.05 15:57

Azért nem lenne rossz az oltás előtt a megelőzésre, a helyes táplálkozásra és más egyéb dologra is figyelni. Én nem rég láttam egy olyan szerkezetet, ami akupunktúrás módszerrel teszi helyre a vérnyomást: https://havasilotuszbetet.hu/termek/altair-iii-vernyomas-szabalyzo-keszulek/?v=35b5282113b8
Kíváncsi vagyok mit tud!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html