Az a menekült család, amely gyerekeivel együtt a következő év februárjáig elhatározza, hogy elutazik Németországból, akár 6000 eurót is kaphat - adta hírül az amerikai Business Insider lengyel kiadása. Így akarja a német kormány elkerülni azoknak a bevándorlókat a költséges deportációját, akik nem kaptak menekültjogot. Ez a prémium arra ösztönözheti őket, hogy önkéntesen elhagyják az országot.

Az új programról Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bild hasábjain számolt be. Az új segélyforma a jelenleginél kétszer magasabb - egyetlen feltétele, hogy február végéig el kell hagyni Németországot.

A lap beszámolója szerint az országban jelenleg 115 ezer olyan külföldi él, akinek a hatóságok nem adták meg a menekültjogot vagy a védelem egyéb formáját. Közülük 80 ezernek tolerálják további németországi tartózkodását, 35 ezer embernek azonban azonnal el kell hagynia Németország területét.

Az év kezdete óta a németek csak 19 500 embert deportáltak, mert az esetek többségében gondot okoz a megfelelő dokumentumok hiánya vagy a származási ország megtagadja az együttműködését az eljárásban.

Annak, aki elfogadja az "akciós" hazatérési támogatást, írásban le kell mondania a menekültstátusával kapcsolatos határozat elleni fellebbezésről. Ha az illető visszatér Németországba, akkor vissza kell fizetnie a segélyt.

A nyitókép forrása: Reuters