Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők szerint folytatódik Kína felemelkedése a világgazdaságban, miközben az Egyesült Államok veszít a súlyából. Európának is érdemes átalakítania a saját kereskedelmi politikáját, hogy ne függjön a kínai beszállítóktól - írta az euronews.com. "Láthattuk a járvány alatt, hogy a globális beszállítói lánc mennyire sérülékeny. Ébresztőt kell fújnunk a kereskedelemben, meg kell szüntetni a függőségünket néhány régiótól és néhány országtól" - mondta Svenja Hahn német európai parlamenti képviselő.

Az előző bizottság mandátuma alatt a szabadkereskedelmi megállapodások voltak a kereskedelmi politika fókuszában. Ilyen alkukat kötöttek Kanadával, Japánnal és a latin-amerikai Mercosur csoporttal is. Azonban ezek tagállami szintű ratifikálása rémálommá vált. Hollandiában a parlament elutasította az EU-Mercosur egyezményt. És egyre erősebbek a szabadkereskedelmet elutasító hangok Európában.

"Most a globalizáció másfajta fejezete következik. Az biztos, hogy válságban van a globalizáció kormányzási szerkezete. De az országok egymástól való kölcsönös függése nem áll meg. Talán csökken majd valamennyire, de olyan intézményekre van szükség, amelyek képesek megfelelni a nemzetközi közösségben zajló változásoknak " - mondta egy szakértő, Anna Ayuso.