BUX
38643

Változatlan szinten hagyta alapkamatát az orosz jegybank

A jelentős inflációs kockázatokra való tekintettel nem változtatott az alapkamat 11 százalékos szintjén az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén.

MTI-Eco, 2016. március 18. péntek, 12:44

A döntés nem okozott meglepetést, elemzők egybehangzóan a kamat szinten tartására számítottak. Közleményében az orosz központi bank rámutatott: az inflációs kockázatok erősek maradtak, dacára annak, hogy a pénz- és árupiacokon valamelyest stabilizálódott a helyzet, valamint lassult a pénzromlás üteme. Az inflációs kockázatok szoros összefüggést mutatnak az olajpiaci konjunktúrával, az inflációs várakozások magas szintjével, valamint egyes költségvetési paraméterek bizonytalanságával.

Februárban jelentősen lassult a fogyasztói árak emelkedése éves szinten: a januári 9,8 százalékról 8,1 százalékra esett vissza. Egy éve februárban az éves infláció 16,7 százalék volt. Havi összevetésben 0,6 százalék inflációt mértek februárban a januári 1 százalék után. Március 14-én a 12 hónapra visszatekintő infláció 7,9 százalékot tett ki.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy az inflációs cél elérése érdekében a korábban feltételezettnél hosszabb ideig folytathat mérsékelten szigorú monetáris politikát. A központi bank arra számít, hogy jövő márciusra 6 százalék alá csökken az éves infláció, a 4 százalékos célszámot pedig 2017 végére sikerül elérni.

A döntésre reagálva az orosz rubel árfolyama háromhavi csúcspontra ugrott a dollárral szemben: egy dollárért 67,9050 rubelt adtak a korábbi 68,5925 rubel helyett. Helyi idő szerint délután három órakor a dollárt 67,65 rubelen jegyezték, az euró árfolyama pedig 76,3 rubelre, 83 kopejkával a csütörtöki záróértéke alá, süllyedt. A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a rubelben számított MICEX-index 1,1 százalékkal 1911,8 pontra, közel nyolcéves csúcsra emelkedett, a dollárban számított RTS-index pedig 1,4 százalékkal 885,66 pontra, tavaly novemberi szintjére nőtt.

Elvira Nabiullina, a jegybank elnöke délután tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy továbbra is erősen bizonytalan a kőolaj árdinamikája és az orosz gazdaságban kialakult pozitív tendenciák tartóssága. Bár csökkent az infláció, lassult a gazdaság visszaesésének üteme, a jelenlegi külső és belső tényezők mellett helyesebb elkerülni a váratlan és éles mozgásokat. "A stabilitás és az ésszerű óvatosság nagyon fontos a monetáris politikában" - hangoztatta a jegybankelnök, az inflációs célszám elérésének fontosságát kiemelve.

Oroszország központi bankja arra számít, hogy idén 1,3-1,5 százalékkal zsugorodik a bruttó hazai termék (GDP), és az év végén, a jövő év elején kezd el növekedni a gazdaság negyedéves összevetésben. A gazdaságfejlesztési minisztérium tavaly decemberi előrejelzésében 0,7 százalékos GDP-csökkenést jósolt az idei évre. Ezt a prognózist most vizsgálják felül.

A következő kamatdöntő tanácskozását április 29-én tartja az orosz jegybank.