Változhat a Fed célrendszere - Tovább tart a pénznyomtatás?

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) csökkentheti a monetáris lazítás egyik korlátjaként meghatározott munkanélküliségi célszámot - vonta le a következtetést a Goldman Sachs főközgazdásza két Fed-funkcionárius tanulmányából.
MTI-Eco, portfolio.hu, 2013. november 6. szerda, 16:18
Fotó: Napi.hu

Jan Hatzius szerint a két tanulmányból - amelyek közül az egyiket William English, a Fed monetáris ügyek részlegének vezetője jegyzi, a másikat David Wilcox, a Fed kutatási és statisztikai igazgatója - levonható az a következtetés, hogy az amerikai központi bank márciusban esetleg csökkenti a jelenleg 6,5 százalékos célszámot.

A Fed 2012 decemberében meghirdette, hogy addig marad zéró érték közelében az alapkamat, amíg a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalékra. Ezzel párhuzamosan a rendkívüli mennyiségi enyhítés - a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program - folytatásának hallgatólagos feltétele a legfeljebb 2 százalékos tizenkét havi infláció és 7 százalékos munkanélküliség. A munkanélküliségi ráta szeptemberben 7,2 százalék volt az Egyesült Államokban.

William English és szerzőtársai arra jutottak, hogy a gazdasági előnyök nagyobbak, ha a munkanélküliségi célráta 6,5 százalék helyett 6 százalék, és még nagyobbak, ha 5,5 százalék a küszöb. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy érdemes-e a munkanélküliség helyett az inflációs célt módosítani.

Wilcox és kollégái eközben azt vezették le, hogy a magas munkanélküliségnek sokkal nagyobb a hatása az amerikai gazdaság termelékenységére, mint eddig feltételezték. Ez is azt az érvelést erősíti, miszerint átmenetileg át lehet lépni a 2 százalékos inflációs célt, ha közben gyorsabb ütemben csökken a munkanélküliség.

A két tanulmány - amelyet csütörtökön és pénteken mutatnak be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) konferenciáján Washingtonban - a januárban hivatalba lépő új Fed-elnök, Janet Yellen nézeteit tükrözi. Yellen várhatóan kemény kérdéseket kap a témában, amikor november 14-én meghallgatja őt az amerikai szenátus illetékes bizottsága.

Amennyiben a Fed a tanulmányok alapján valóban lejjebb szállítaná a munkanélküliségi rátára vonatkozó célértékét (amely mellett elindulhatna a kamatemelés), akkor az a nulla százalékos alapkamat hosszabb ideig fennmaradása, esetleg a pénznyomtatási program tovább fennmaradása irányába mutat. Jelenleg egyébként a piac a márciusi ülésre árazza, hogy a Fed elkezdi csökkenteni a havi eszközvásárlás volumenét, illetve a határidős kamatpiac 2015 végére, illetve 2016 elejére árazza az első Fed kamatemelést (a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta célból kiindulva).

Egyes közgazdászok szerint ugyanakkor kevés a valószínűsége, hogy a Fed módosítana a célszámokon, mert - ahogy arra az egyik tanulmány is kitér - ez csökkentheti a Fed hosszú távú hitelességét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Azazello, 2013.11.06 17:16

@troll: mindettől függetlenül végtelenségig nem tarthatja fenn. Ha így lenne a FEDnél lenne 5 év múlva az összes állampapír, s ezzel megszűnne az amerikai állampapírpiac. Inflációt gerjesztene, amivel kacsolatosan a FED 2%-os célt jelölt ki. Ha ezt meghaladná akkor nem csupán a QE-t kellene visszavonni, de kamatot is kellene emelni, ami jó eséllyel recesszióba süllyesztené az USA gazdaságát, és az adósság visszafizetését is jelentősen megnehezítené (vállalat, lakosság), ami további recessziós hullámot gerjesztene..

Tehát lépni fog, de nem fogja elkapkodni, a kamatemelést pláne nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.11.06 16:58

az usa helyzete sajátos, mert az usd a világpénz,a globális tartalékpénz , ezért jó része végleg kikerül az országból.
ez finanszírozza a fizmérleg hiányt, és ezt pótolja a fed lazítása.
ezért nem fog leállni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html