Az ACCA "Célkeresztben a könyvvizsgálat: a poszt-gazdasági válságot érintő kérdések felülvizsgálata" című tanulmányában az angol parlament, az Európai Bizottság, valamint az amerikai szenátus vizsgálatai során felmerült problémákkal foglalkozik - ismerteti a szervezet közleménye.

"A globális pénzügyi válság óta a könyvvizsgálat példátlan ellenőrzés alatt áll az Egyesült Királyságban, Brüsszelben és az Egyesült Államokban. Úgy gondoljuk, hogy az audit szerepét a globális gazdaságban mindenképpen növelni kell a befektetők és az üzletek érdekében. Kulcsfontosságú, hogy a vizsgálatok eredményeként születő változások valódi hasznot jelentsenek, és ne kényszerből történjenek, ezért minden változtatásnak meg kell felelnie egy megfelelő nyilvános teszten" - idézi a közlemény Katka Benesovat, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatóját.

A vizsgálatok során számos visszatérő téma merült fel, beleértve az audit koncentrációt, a jól működő vállalkozások problémáit, a közös ellenőrzéseket, a kötelező könyvvizsgálati rotációt, valamint a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok hatását - ismerteti a közlemény.

Az ACCA szerint a döntéshozóknak fel kell lépniük a versenyt korlátozó megállapodások ellen. A korlátozó megállapodás versenyellenes eszköz, a jelenlegi könyvvizsgálati felelősségi szabályok pedig erőteljes elrettentő erővel bírnak minden cég számára, amely kihívja a "Big 4"-t, vagyis a könyvvizsgálói piac négy domináns auditor cégét.

A közös ellenőrzések az ACCA szerint nem hatékonyak, de kevésbé rosszak, mint a rotáció. A független könyvvizsgálói bizottságoknak erőteljesebb szerephez kell jutniuk, és teljesebb közzétételt kell biztosítaniuk az általuk választott könyvvizsgáló számára.

Az audit szerepét ki kell terjeszteni, hogy tartalmazza a kockázatkezelési perspektívákat, a vállalatirányítást és az üzleti modellek alapjául szolgáló feltevések tesztelését. Van egy "elvárási szakadék" aközött, amit a könyvvizsgálók feladatának gondolnak, és amit a könyvvizsgálóktól valójában kérnek. Az audit szerepének kiterjesztése szűkítené ezt a rést a szakmai szervezet szerint.

A könyvvizsgálóknak és a szabályozóknak együtt kell működniük; a kölcsönös bizalom és a megértés a hatékony kommunikáció legfontosabb alapja - mutat rá az ACCA a közleményében.

A kis- és középvállalkozások könyvvizsgálatát a szervezetekhez kell igazítani, hogy releváns maradjon az audit, továbbá szükség van egy nemzetközileg támogatott biztosítási szolgáltatási hálóra a kisvállalkozások számára. A döntéshozóknak azonban fel kéne hagyniuk az auditnak a bürokráciával való összekapcsolásával; a könyvvizsgálat segíti a kisvállalatok pénzügyi kimutatásait, javítva ezzel a pénzügyekhez való hozzáférést - hívja fel a figyelmet a közlemény.

A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Szabványok a válság idején nem vezettek a könyvvizsgálati prioritásokkal kapcsolatos elbírálások csökkentéséhez. A rendszer fenntartja a követelményt, hogy a vállalatok méltányosan mutassák be a helyzetüket és teljesítményüket, ebben a kérdésben nincs helye a kritikának - szögezi le a szervezet.

Az ACCA a professzionális könyvvizsgálók globális szervezete, összesen 170 országban nyújt támogatást, és 140 ezer tagja, valamint 404 ezer tanulója van.