Változtatni akar, de maradna az EU-ban Cameron

Nem lenne helyes döntés Nagy-Britannia részéről az EU-tagság feladása, a brit kormány részéről ugyanakkor teljesen jogos igény az unióhoz fűződő viszonyrendszer módosítása - mondta vasárnap a brit miniszterelnök. London szerint ugyanakkor jogos igény azon uniós állampolgárok betelepülésének megnehezítése, akik csak a brit jóléti juttatások igénybe vételéért ékeznek.
NAPI, 2013. január 6. vasárnap, 18:19
Fotó: Napi.hu

Nagy-Britannia külkereskedelmének 50 százaléka zajlik az EU-tagállamokkal, és a brit EU-tagság révén Londonnak is "van egy széke" az egységes uniós piac döntéshozatali asztalánál - hangsúlyozta David Cameron a BBC televízió MTI által szemlézett vasárnapi politikai magazinműsorában. Ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, attól még kereskedhetne az uniós gazdaságokkal, ám többé nem lenne beleszólása annak a piacnak a szabályozásába, amelyen termékeit értékesíti - fejtegette a kormányfő.

Cameron ezzel egyértelműen a mélyen EU-szkeptikus - és a brit kormányra mind nagyobb nyomást gyakorló - konzervatív jobbszárnynak üzent, amelynek tagjai nyíltan követelik népszavazás kiírását a brit EU-tagság jövőjéről.

A brit miniszterelnök is kijelentette azonban a vasárnapi BBC-interjúban, hogy vannak olyan területek az unióhoz fűződő viszonyban, amelyeken a brit kormány módosításokat szeretne elérni. A vizsgált kérdések közé tartozik az unión belüli szabad mozgás is, mivel London szerint jogos igény azon uniós állampolgárok betelepülésének megnehezítése, akik csak a brit jóléti juttatások igénybe vételéért ékeznek Nagy-Britanniába - mondta Cameron.

Az unión belüli szabad mozgás és letelepülés felülvizsgálatának lehetőségét nem először veti fel a brit kormány. Theresa May belügyminiszter már tavaly ősszel közölte egy lapinterjúban, hogy a Konzervatív Párt az EU-tagállamokból érkezők szabad beutazásának felülvizsgálatát fontolgatja. May a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak októberben kijelentette: attól tart, hogy az EU-bővítés és az akadálytalan utazási szabadság nagyarányú gazdasági migrációt eredményez. Hozzátette: felkérte William Hague külügyminisztert arra, hogy az unión belüli szabad utazás is legyen része annak a stratégiai felülvizsgálatnak, amelyet a brit kormány folytat Nagy-Britannia és az EU jövőbeni viszonyának meghatározására.

Az EU-hoz fűződő brit viszonyrendszer átalakításának szándéka nem talált kedvező fogadtatásra Brüsszelben. Herman Van Rompuy, az uniós tagországok vezetőiből álló Európai Tanács elnöke a The Guardian című vezető brit baloldali napilapnak - az egyes szuverenitási hatáskörök "hazatelepítési" szándékára utaló hivatalos brit nyilatkozatokra reagálva - a minap kijelentette: ha minden EU-tagállam "kedvére szemezgethetne" azon uniós politikákból, amelyeket vonzónak talál, és kimaradna azokból, amelyek a legkevésbé rokonszenvesek számára, akkor általánosságban az Európai Unió, s különösen az európai egységes piac nagyon hamar széthullna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.06 23:00

Érdekes ,valami "gyarmatáru" igénybe veheti a szociális rendszert ,az nem baj ,de kelet-eu-i az baj...,csak a bűnöző ,lopkodó romákat kellene kizárni ,de őket sz egész eu-ból...,min denütt csak baj van velük: olaszország ,franciaország ,ausztria ---még a Schönbrunni kastély hattyúit is megették a kannibálok 2004 -5 körül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html