Valutaháborút indíthat be Kína - itt a váratlan leértékelés

Lehet, hogy egy valutaháború első lövései dördültek el kedden reggel, miután Kína két százalékkal leértékelte a jüant. Az ázsiai devizák azonnal gyengülni kezdtek, mert lépést kell tartaniuk kínai kollégájukkal, hogy megőrizzék országuk versenyképességét. A dollár erősödött.
Napi.hu, 2015. augusztus 11. kedd, 09:29
Fotó: Reuters

A kínai jegybank közel két százalékkal, hároméves mélypontra vitte le a jüan árfolyamát a dollárral szemben ara hivatkozva, hogy ezzel közelítenek a piaci folyamatok által indokolt átváltási arány felé - jelentette a Wall Street Journal. A beavatkozás hatására két évtizede nem látott napon belüli gyengülésen esett át a kínai valuta.

A dollárért 6,3360 jüant kellett adni, ami 1,99 százalékkal több a hétfőinél. Hongkongban 2,3 százalékos mínuszba kerül a kínai deviza a tőzsdei kereskedés kezdetén. A befektetők ausztrál dollárt kezdtek eladni, mert gyakran ezt tartják likvid kiegészítőként a jüan mellett. Az ázsiai valuták szintén lejtőre kerültek, mert a kereskedők úgy vélik, hogy ezek jegybankjai is gyengíteni fogják a hazai fizetőeszközt, hogy országaik exportcégei ne kerüljenek hátrányba kínai versenytársaikkal szemben.

Belenyúlkálnak

A jüan az elmúlt évtizedben fokozatosan esősödött a dollárral szemben, párhuzamosan azzal, hogy a kínai gazdaság a világ második legnagyobb gazdaságává vált, és ezzel nőtt a kínai valuta jelentősége a világpiacon. A keddi leértékelés a legjelentősebb beavatkozás a pekingi jegybank részéről 1994 óta, amikor az ország vezetése úgy döntött, hogy tesz egy nagy lépést a tervgazdálkodástól a piacgazdaság felé, s ezért hagyta három százalékkal leértékelődni a jüant.

A jelenleg érvényben lévő szabály szerint a központi bank meghatároz egy középárfolyamot a dollárral szemben a hazai valutára - ezt hívják daily fixingnek. Mostantól ennek meghatározásakor azt veszik alapul, hogyan zárt a deviza az előző kereskedési fordulóban. Ennek szellemében a hétfői záróárhoz képest vágtak kedden 1,9 százalékot.

Politikai viharok

A tudatos gyengítés várhatóan politikai viharokat kavar a világ kormányainak körében. Az amerikai kongresszusban biztosan felerősödnek azok a hangot, amelyek régóta kifogásolják, hogy a pekingi vezetés eltéríti a piaci mozgásoktól a jüan árfolyamát. Áprilisban a világ jegybankelnöke még arról beszéltek, hogy Kína nem fog a leértékelés eszközéhez nyúlni. Az IMF májusban több mint egy évtized eltelte óta először úgy látta, hogy a jüan nem alulértékelt.

A váratlan fejleményt nem hagyhatja figyelmen kívül az amerikai jegybank, a Fed sem, amely várakozások szerint arra készül, hogy szeptemberben emelje alapkamatát. A kínai lépéssel párhuzamosan azonban ez túl erős dollárt eredményezhet.

Az erősebb dollár azonnal meglátszott az olaj árán. A hétfői emelkedés után kedden a londoni Brent jegyzése 27 centtel, 50,15 dollár/hordóra, az amerikai WTI 29 centtel, 44,67 dollár/hordóra csúszott vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.08.12 17:23

@rigolya:
A magyar állam 2008-ban felvett az IMF-től 5 milliárd eurót a magyar bankszektor megsegítésére.
Ebből az OTP kap 1,4 milliárdot. 150 bázis ponttal kevesebbért a piaci árnál. Ezért az OTP a vállalati hitelezés felfuttatását vállalja, ami végül nem teljesül.
?A hitellel kapcsolatban Urbán László, az OTP vezérigazgató helyettese kiemelte, hogy a bankmentő csomag jó hogy van, mint tartalék, de a bankcsoportnak nincs szüksége rá, hiszen stabil a helyzete, jók a mutatói.?
Az OTP ezért 2009-ben, illetve 2010 legelején idő előtt visszafizeti.
Az FHB 400 milliót kap a lakossági ingatlan hitelezés felfutására, ami szintén nem teljesül. valamint 108,6 millióból az állam bevásárolja magát a bankba.
MFB/Eximbank 578 millió euró hitelt kap hitelkiváltásra és exportélénkítésre.
Miért vesz fel az állam hitelt, és adja oda a magántulajdonú OTP-nek, ha annak nincs is szüksége rá?
Ha az OTP idő előtt visszafizette a hitelt, akkor a böszmék miért nem utalták tovább az összeget az IMF-nek.
Miért vásárolja be magát a magyar állam a magántulajdonban lévő FHB-ba, ha magát sem tudja a piacról finanszírozni?
Az erre a célra felvett összeg fel nem használt 2,5 milliárdos részét, miért nem fizették vissza az IMF-nek, ha már fölöslegesen vették fel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.08.12 15:36

@tegnaputan: Melyik bank tulajdonosa nem mentette saját magát???

Sorolja már fel?!

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/imf-hitel_az_mszp_szerint_hazudott_orban.532571.html

OTP: A legnagyobb magyarországi bank... No ennek 77%-ban külföldi tulajdonosai voltak 2008-ban. Ugyan nem tudom kinek érdeke egy ország legnagyobb bankját nem kisegíteni, de ezt elmagyarázhatná nekem: miért is volt rossz ez?

FHB: 56%-ban magyar tulajdonosok voltak 2008-ban. Akkor kinek is kellett volna pénzt beletolnia inkább? Magyarázza már el???!!!

MFB: Kizárólagos állami tulajdon... KINEK IS KELLETT VOLNA PÉNZT BELETOLNIA?!
Minek böfög ide, ha f.ingja sincs, miről írogat?! Nem csak drábik és az mno van, amit olvasni lehetne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.08.12 10:17

@rw2:
Ha ezek a szerencsétlen jenkiseggnyalókák elolvasnák a cikket, akkor sem értenék a hírt.
Ha leértékelték, az csak azért lehet mert sz@r. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.08.12 09:44

@rigolya:
Annyira "tájékozott" vagy, hogy válaszolni sem tudsz, csak mellébeszélsz.

Ki, mikor,mennyit, milyen kamattal, milyen valutában?
Továbbra is kérdés: miért nem a bankok tulajdonosai mentették a saját bankjukat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.12 09:37

Kici occo kinai szar pénc :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html