Mintegy 600 ezren maradtak munka nélkül, miután a cégek sorra kénytelenek felfüggeszteni tevékenységüket a valutaválság miatt - jelentette a BelaPAN online híroldal hivatalos adatokra hivatkozva. Uladzimir Zsinovszki, az országos statisztikai bizottság elnöke tájékoztatta erről az államfőt, a minisztertanácsot és a jegybankot, rámutatva: a cégek képtelenek beszerezni a termelésükhöz szükséges import nyersanyagokat.

A belarusz rubel értéke egyetlen hét alatt 40 százalékot esett a dollárral szemben, a valutahiány miatt a bankok - köztük a legnagyobb, a Belarusbank is - megszüntették a valutaeladást. Nyikolaj Sznopkov gazdasági miniszter csupán arra tett ígéretet, hogy a jövő hónapban egységes valutaárfolyamot vezetnek be és a "lehető legrövidebb időn belül" megszüntetik a valutakorlátozásokat. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szerinte "tisztességes", 3 800 belarusz rubeles dollár-ár emiatt emelkedhet. A jegybank 3 033 rubelben szabta meg a hivatalos árat, pedig jelenleg már 5 000 fölött jár az árfolyam a bankközi piacon. A központi bank ugyanis tegnap feloldotta azt a szabályt, amely tiltotta a hivatalos árfolyamtól 10 százaléknál többel eltérő árfolyamon való bankközi kereskedést, az ezen kívüli szférában azonban 2 százaléknál nagyobb eltérést nem engedélyeznek - ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a valutaforgalmat.

Sznopkov hangsúlyozta, hogy már korábban megkezdték a gazdaság szerkezetátalakítását, de elismerte, hogy "talán kissé túl sokáig halogattuk a reformokat." A Standard & Poor's még márciuban B-re rontotta az ország hitelbesorolását, ami 5 fokkal van a befektetési szint alatt - ez Európában a legalacsonyabb, Beninnel, Bolíviával és Kamerunnal van egy szinten.