Ez lehet a megoldás az USA és az EU csatájában

Meg lehetne próbálkozni az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások újraindításával, de az eredetileg tervezett transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) túl nagyratörő volt, ezért afféle TTIP lightra kellene törekedni - mondta szerda reggel a Deutchlandfunk német közszolgálati rádióban Gönther Oettinger, az Európai Bizottság német tagja.
Domokos László, 2018. július 25. szerda, 13:11
Fotó: AFP

A kereskedelmi háborúnál bármi jobb - fogalmazott a politikus, aki a testületben az uniós költségvetés alakításáért és az emberi erőforrásokkal kapcsolatos kérdésekért felel.

A Deutschlandfunk annak apropóján kérdezte Oettingert, hogy szerdán találkozik Washingtonban Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Oettinger bízik abban, hogy Juncker látogatása nem időpocsékolás. Mint mondta: a cél a további eszkaláció, a kereskedelmi háború megakadályozása.

Jó érveink, világos számaink és elképzeléseink vannak - fogalmazott az uniós biztos, aki szerint nem lehet tudni, hogy mindez végül segít-e majd, de nem lenne helyes meg sem próbálni.

A TTIP átfogó megoldás lett volna, az összes termékre kivetett minden vámot felszámolt volna a két fél kereskedelmében. Az Oettinger által most felvetett TTIP lighttal elsőként a most bevezetett vámokat lehetne felszámolni, majd egyensúlyt lehetne teremteni a különféle termékeket sújtó vámok terén. A biztos szerint erről fél év alatt meg lehetne állapodni, és már az ősszel megkezdődhetnének a tárgyalások - írta az MTI.

"A TTIP átfogó próbálkozás volt. Túl nagyratörő. Trump jégre tette, és nem is fogja kiolvasztani. Az EU álláspontja az, hogy először a most kivetett vámokat kell felszámolni, és az utána készen állniuk arra, hogy minden szektorban minden termékkel kapcsolatban tárgyaljanak a vámok csökkentéséről és újragondolásáról.

Ugyan Németország az EU legnagyobb exportőre, de minden német autó tartalmaz rengeteg olyan alkatrészt, melyek más uniós országokban készülnek. Ez azt jelenti, hogy a Made in Germany felerészben Made in Europe, ezért közös érdek az európai export megóvása a kereskedelmi háborútól - mondta a biztos.

A Deutschlandfunk rákérdezett arra is, hogy mi történik, ha minden tárgyalás hiábavaló, és végül az Egyesült Államok mégis különvámot vet ki az európai autóipar termékeire. Oettinger szerint ennek fennáll a valós veszélye. Elképzelhető, hogy ez megtörténik, és akkor reagálnunk kell, és nem szabad puhánynak lennünk - mondja Oettinger. Számos termék érkezik az Egyesült Államokból Európába, amelyeket az Európai Unió magasabb vámokkal sújthat.

Oettinger álláspontja szerint az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy részt vegyen a világkereskedelemben, növelje exportját Európába és Ázsiába, és ne növelje ennek költségeit.

"Éppen ezért az a véleményem, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi politikájában nem lesz alapvető változás, a protekcionizmus nem fog gyökeret verni - hangoztatta a német politikus. Trump láthatóan megpróbálkozik az Oszd meg és uralkodj! politikával, de az Európai Uniónak egységet kell mutatnia, és mindenképpen közös nevezőre kell hozni az eltérő tagállami érdekeket. Ez tesz minket erőssé - fogalmazott Günther Oettinger a Deutschlandfunknak.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND

HOZZÁSZÓLÁSOK