Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU Tanácsának hétfői közleménye szerint a szerkezeti reformok végrehajtását célzó 1 milliárd euró, csakúgy, mint a már korábban jóváhagyott 650 millió euró folyósítása attól függ, hogy Kijev miként hajtja végre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött gazdaságátalakítási megállapodást. Az EU-hitel maximum 15 évre szól.

Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. A megállapodás parafált szövegének eredetileg részét képezte az unió és Ukrajna közötti mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezmény is. A teljes dokumentum aláírását a tavaly novemberben Vilniusban tartott keleti partnerségi csúcstalálkozón tervezték, ám azt Viktor Janukovics akkori ukrán elnök az utolsó pillanatban megtagadta, majd Oroszországhoz fordult pénzügyi támogatásért. Ez váltotta ki az ukrajnai kormányzat elleni tüntetéseket és tiltakozó akciókat, amelyek végül Janukovics bukásához vezettek.

Az unió és Ukrajna közötti márciusi megállapodáshoz kiegészítő okmányt fűztek, amelynek értelmében az akkori aláírás csupán a politikai vonatkozású fejezetekre vonatkozik. Később a szabadkereskedelmi egyezményt is alá akarják írni, ám az EU addig is egyoldalúan vámkönnyítésben részesít ukrán árucikkeket, főként mezőgazdasági és nehézipari termékeket, összesen mintegy félmilliárd euró értékben.

Ukrajnának tehát a maga részéről egyelőre nem kell megnyitnia a piacát a vámok eltörlése révén az uniós termékek előtt. Az EU szerint ugyanis ez rövid távon komoly károkat okozna az ukrán gazdaságnak.