Az európaiak mehetnek a leghosszabb szabadságra, ám ők panaszkodnak a legtöbbet arra, hogy nem pihenhetnek eleget - derült ki az Expedia Inc., a világ legnagyobb online utazásszervező cégének friss felméréséből. A vizsgálatban több mint 8500 embert kérdeztek meg a világ 24 országában, és azt találták, hogy drámai különbségek vannak a világ különböző részein dolgozók lehetőségeiben.

A francia alkalmazottak például átlagosan 30 szabadnappal számolhatnak minden évben, amelyet nagy többségük ki is vesz. Ugyanakkor a felmérésben megkérdezett franciák kilenctizede úgy érzi, nincs elég pihenőnapja. A dánok 30 napjukból 29-et, a Spanyolok szintén átlag 30 napjukból csak 26-ot vesznek ki.

A kevesebb több lehet

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a kevesebb szabadnap végül is több lehet. Olaszországban átlag 28 pihenőnappal számolhatnak az alkalmazottak, de ebből csak 20-at vesznek ki, míg a britek mind a 25 napjukat szabadságon töltik. Osztrák szomszédaink valószínűleg világbajnokok 35 szabadnapjukkal, ami átlag 22 napos szabadságból és 13 hivatalos ünnepnapból jön össze. Ráadásul az átlag felett még számos további tényező növelheti a sógorok pihenőnapjainak számát.

A régióban 2011-es adatok szerint átlagosan Lengyelországban jutott a legtöbb szabadnap a munkavállalóknak, 26 nap, a második helyen Magyarország állt 23 nappal. Az utóbbihoz tíz fizetett, biztosan vagy jó esetben hétköznapra eső pihenőnap társult. A többi régiós országban átlag 20 nappal számolhatnak az emberek, igaz, Szlovákiában ehhez 15 - részben vasárnapra eső - ünnepnap társult.

A kevesebb is elég

Az amerikaiak és az ázsiaiak kevesebb szabadsággal számolhatnak mégis elégedettebbek. Az USA-ban évente átlag 14 napig lehetnek távol munkahelyüktől az emberek, amiből csak tízet használnak ki. Ugyanakkor kevesebb mint 60 százalékuk tartja ezt kevésnek. Ázsiában, ahol hagyományosan pozitívabb a kemény munka megítélése, még kevesebbet pihennek az emberek. A japánok csak hetet vesznek ki átlag 18 szabadnapjukból, a dél-koreaiak szintén csak hetet tíz napjukból.

Az Expedia felméréséből az is kiderül, hogy a szabadság nem teljesen szabad. A franciák 93 százaléka pihenőideje alatt is átnézi céges e-mailjeit, akár a tengerparton napozva is, okos mobilján. Az indiaiaknál 94 százalék ez az arány, a briteknél és a dánoknál 46-46 százalék.

A felmérés svéd válaszadónak 80 százaléka látja úgy, hogy főnöke támogatja a pihenőidő kihasználásában, az USA-ban - ahol ugye 14 napból csak 10-et vesznek ki - 76 százalék ez az arány. Az olasz, dán és koreai főnökök nem érték el az 50 százalékot.