Van, ahol a gazdaságot élénkítik a vasárnapi nyitva tartással

Elfogadta a francia nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amely a gazdaság beindítására összeállított reformcsomag egyik legvitatottabb pontja.
MTI-Eco, 2015. február 15. vasárnap, 09:24
Fotó: Napi.hu

Az Emmanuel Macron gazdasági miniszter által beterjesztett szöveget hosszú vita után szavazták meg a képviselők, amelyet az ellenzék egy részével együtt a kormányzó szocialisták balszárnya sem támogatott.  A lényeg, hogy az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az engedélyezett napokat az önkormányzat jelöli ki, az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap.

Franciaországban eddig csak az úgynevezett turisztikai övezetekben engedélyezték a boltoknak, hogy minden vasárnap nyitva tartsanak. Az új törvény különbséget tesz turisztikai övezetek, kereskedelmi övezetek és nemzetközi turisztikai övezetek között, valamennyit kormányrendeletben jelölhetik ki.

A kereskedelmi zónák a vasárnapi munkavégzésről 2009-ben rendelkezett törvényben meghatározott kivételes fogyasztásúként megjelölt zónákat váltják fel. A baloldal egy része azt szeretne volna, ha ezeket ezentúl az önkormányzatok jelölhetik ki, ezt azonban a többség nem támogatta.

Ezekben az övezetekben a nyitva tartásnak ezentúl nincsenek korlátai vasárnap, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. Az itt dolgozóknak hétvégén és este 9 óra után dupla fizetés jár, az esti hazafele való közlekedést és a munkavállalók gyermekeire való vigyázás költségét pedig a munkáltató köteles fedezni.

Emmanuel Macron gazdasági miniszter jelezte, hogy a nemzetközi turisztikai övezeteket elsősorban Párizsban szeretné létrehozni a kormány a Champs-Elysées sugárút és az azt keresztező avenue Montaigne környékén, a luxusboltokkal teli Vendome téren, a Saint-Honoré utcában, a belvárosi Saint-Germain negyedben, és a boulevard Haussmannon, ahol a nagy áruházak találhatók.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere az önkormányzatok szempontjából demokratikus visszalépésként értékelte, hogy a fővárosban a már meglévő turisztikai övezeteken kívül a kormány új nemzetközi turisztikai övezeteket fog kijelölni. A kormány egyébként a francia Riviérián és az Atlanti-óceán partján található Deauville-ban is tervez ilyen zónákat létrehozni.

A kormányzó szocialisták többsége megszavazta a javaslatot, a kommunista Baloldali Front és a Zöldek ellene szavaztak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a centrista UDI képviselői megosztottak voltak a kérdésében, egy részük támogatta a tervezetet, mások viszont ellene szavaztak.

Jacqueline Fraysse, a Baloldali Front részéről "társadalmi visszalépésként" értékelte az intézkedést. Marc Le Fur, az UMP vezérszónoka pedig a vasárnapi pihenőnap megtartása mellett érvelt a vitában, amely szerinte "az egyesületi, a sport és családi tevékenységek napja kell, hogy maradjon".

A miniszter a reform védelmében elmondta, hogy a munkavállalók legnagyobb védelme érdekében a szöveg kompenzációs szabályokat tartalmaz. "Az önkéntesség szabálya garantált. Ez egy társadalmilag teljesen demokratikus megközelítés. A szöveg nem rombolja le az eddigi szabályokat" - hangsúlyozta.

A gazdaságösztönző törvénycsomag vitája a többi javaslatról vasárnap estig folytatódik, a reformprogramról kedden lesz a végszavazás a nemzetgyűlésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laurea, 2015.02.16 19:33

@jedddike: vasárnapért 2600 nettót kap ,8-9 óráért ...óránként 300 ft

ez az alapbérre jutó vasárnapi pótlék lehet, és helyette egy hétköznap nem kell dolgoznia
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.02.16 19:02

@jedddike: Azt kell mondjam,hogy a néni hazudott.De szerintem te is rájössz,ha utánaszámolsz.Hiszen,ha vasárnap 8-9órára nettó 2600ft-ot kapna,mivel munkanapra nyilván kevesebbet kap,ez azt jelentené,hogy havonta nettó 40-50000ft-ot keres.Rád bízom,hogy elhiszed-e.Én nem,mert tudom,hogy nem igaz.Ugyanis,mint írtam,három rokonom dolgozik multiknál.(Lidl,Tesco,Spar).Egyikük sem keres nettó 75000ft alatt,pedig sógornőm pédául nyolc általánossal,kereskedelmi végzettség nélkül lett alkalmazva,történetesen éppen a Spar-nál).Jó,értem én,hogy szemét multik,de azért a néninek ennyire nem kellene lódítania.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.16 16:50

@matolcsy:

igen
és ebben (is) teljesen fundamentalista módon viselkednek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.16 16:48

@foldnyuzo:


Miért nem tették ezt meg a vasárnapi nyitvatartás kapcsán?


ne is tegyék, amúgy semmivel ne tegyék


ezek, az ilyen fajta, totál egyoldalú levelezgetés..szociológiai szempontból teljesen használhatatlan, értelmetlen ..ennél még egy közvéleménykutatás is hasznosabb
arról az apró kis tényről nem megfeledkezve, hogy teljesen átláthatatlan, ellenőrizhetetlen
és piszok drága

nem..
eccerűen szóba kéne állani a társadalommal..mindenfajta társadalmi párbeszéd megszűnt..
a szakma is kimarad mindenből, azaz bárhova nyúlnak, sosem szakmai, hanem politikai döntés születik
az egész gazdaság is így működik
ez aztán majd jól pofán fog csapni minket
(lásd Paksot..ez ilyen borzalmas drága és nem kevésbé kockázatos döntéshez sem kérték ki senki véleményét, eldöntötték..eggyen..egyedül (tudod kire gondolok, aki dönteni nagyon szeret, felelősséget válni a döntésekért..na azt már nem) amivel ráadásul eszméletlenül megnöveljük a függőségünket az oroszoktól..igen komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak..de azt is pont leszarják)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.16 16:46

Aki nem érti annak úgyis magyarázhatjuk de minek?
A vasárnap nem gazdasági kérdés.
Sokkal több...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html