A központi bank monetáris tanácsa az új kormányzó, Perry Warjiyo vezetésével első alkalommal tartott ülésen 25 bázisponttal 4,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ezt megelőzően május 17-én - ugyancsak 25 bázisponttal, 4,25 százalékról 4,50 százalékra - döntött kamatemelésről a jegybank, 2014 novembere óta először - számolt be az MTI.

Az új kormányzó, aki május 25-én tette le a hivatali esküt, a rúpia árfolyamának stabilizálását tartja első számú feladatának rövid távon. A tanácskozás után tett nyilatkozatában további kamatemeléseket helyezett kilátásba.

Legközelebb június 27-28-án ülésezik az indonéz monetáris tanács, miután a Federal Reserve június 12-13-i ülésén a várakozások szerint ismét emeli az irányadó kamatot.

Tavaly és tavalyelőtt Indonézia központi bankja összesen 200 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, hogy így támogassa a gazdaság és a hitelezés növekedését, de az éves gazdasági növekedés így is nagyjából 5 százalék körül maradt. A kormány 2018-ra 5,4 százalékos GDP-növekedést tervezett, míg a jegybank 5,2 százalékra számít a tavalyi 5,07 százalék után.

Indonéziában, Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában az éves infláció 3,6 százalékra emelkedhet 2018 végére, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig a GDP 2,3 százalékára rúghat. Más feltörekvő országokhoz hasonlóan Indonéziát is kedvezőtlenül érinti, hogy az amerikai kamatemelések eredményeként megindult a tőke kiáramlása a befektetők számára vonzóbbá váló amerikai eszközök felé.

A rúpia, amely egyike volt idén az egyik legrosszabbul teljesítő ázsiai devizáknak, a múlt héten több mint kétéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben, amikor is egy dollárért már 14 215 rúpiát kellett adni a nemzetközi bankközi devizapiacon. Szerdán erősödött a rúpia, már a hatodik egymást követő napon, a dollár 13 974 rúpián forgott. Az egy évvel korábbi árfolyamhoz képest a dollár több mint 5 százalékkal értékelődött fel. A tízéves államkötvények hozama szerdán 7,12 százalékon állt, 50 bázisponttal csökkent az egy héttel korábbihoz képest. jegyzéshez képest.