India egyes legzsúfoltabb nyomornegyedeiben minden 10 emberből nagyjából 6 már rendelkezik antitestekkel a Sars-Cov-2 vírus ellen, ami azt mutatja, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen és felgyógyultak abból. Ez az eddig ismert legmagasabb arány globálisan - írja a Bloombergre hivatkozva a South China Morning Post.

A megállapítás egy július folyamán Mumbai külvárosaiban folytatott szerológiai vizsgálatból származik, amelyet 6 936 ember labormintáit vizsgálta. A vizsgálat eredménye megmagyarázhatja, hogy miért javul egyre inkább a járványügyi helyzet ezekben a nyomornegyedekben, ahol gyakorlatilag lehetetlen a távolságtartási szabályokat betartani, India többi részéhez képest.

A Covid-19-es járványt viszonylag szabadabban terjedni hagyó, a szigorú lezárásokat mellőző svéd megközelítés erős kritikákat kapott odahaza. Most úgy tűnik, ezekben az indiai nyomornegyedekben akaratlanul is megvalósult ez a stratégia.

Ahova senki nem menne, de pandémia az nincs

Mumbai szlömjei a jelek szerint elérhették a nyájimmunitást. Ha Mumbaiben az emberek biztonságos helyre vágynak a koronavírussal szemben, akkor menjenek ezekbe a negyedekbe - mondta Jayaprakash Miliyil, az Indiai Nemzeti Járványügyi Intézet Tudományos Tanácsadó testületének elnöke. Nyájimmunitásnak nevezik azt a helyzetet, amely akkor alakul ki egy járvány esetén, ha az adott lakosság már kellő hányada átesett a betegségen és szerzett ezáltal immunitást azzal szemben.

Ha elég magas ez az arány, akkor kellő számú ember válik immúnissá ahhoz, hogy megszakadjanak a fertőzési láncok és ezáltal védik a betegségen még át nem esett tagjait a lakosságnak. Ez az arány jelentősen függ az adott betegség fertőzőképességétől.

A Tata Institute of Fundamental Research és a helyi önkormányzatok együttműködésével készült tanulmány szerint Dahisar, Chembur és Matunga nyomornegyedeiben az átfertőződöttség mértéke elérhette az 57 százalékot. New Yorkban a vérükben antitesteket hordozók aránya egy áprilisi tanulmány szerint 21,2 százalék volt, májusban Stockholmban 14 százalék.

Erre vágytak a svédek, de túl jól élnek

A vírust szabadabban terjedni hagyó, a nyájimmunitás kialakulására játszó stratégiát Svédországban élesen kritizálták, mivel az sokkal több halálesetet eredményezett eddig, mint a szigorúbb lezárásokat alkalmazó szomszédos országokban. Azonban a mostani tanulmány eredményei szerint az olyan országokban, ahol a lakosság átlagéletkora alacsonyabb és  ezért kisebb a súlyos komplikációk kialakulásának valószínűsége, mint például Mumbai zsúfoltabb külvárosaiban, jobb lehet a csak a lakosság veszélyeztetett részének védelmére alapuló stratégia.

A távolságtartási szabályokat ezekben a nyomornegyedekben egyszerűen fizikailag lehetetlen volt fenntartani, s ez szabad utat engedett a vírus terjedésének.  Az egymillió lakosú Dharavi ezek közül a legsűrűbben lakott, a népsűrűség itt eléri a négyzetkilométerenként a 277 136 főt. Egy-egy nyilvános vécén gyakran nyolcvanan osztoznak.

Miközbe a Dharavihoz hasonló szlömökben a hivatalos adatok szerint jelentősen zuhan az új fertőzöttek száma, addig India egészében az egyik legnagyobb az új esetek száma világszerte. Eleinte azt gondolták, hogy a kormány járványügyi intézkedései hozták meg a gyümölcsüket a nyomortelepeken, például a minden lakásra kiterjesztett szűrővizsgálatok, illetve a gyorsan épített karanténlakások. Azonban a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy a válság azért csillapodik, mert a vírus olyan gyorsan és sikeresen terjedt, hogy közel lehet a nyájimmunitás kialakulása.

Miliyil szerint a vírus nem izgatta magát túlságosan a karanténintézkedések miatt, s vígan terjedt. Azonban a szakértő megdicsérte ennek ellenére a kormány intézkedéseit, mivel szerint a sok szűrés lehetőséget adott arra, hogy azoknál, akiknél kialakul a betegség idejekorán lehessen szükséges terápiákat alkalmazni. A hivatalos adatok szerint Dharaviban eddig 253 halálos áldozata volt eddig a Covid-19-nek.

Új-Delhiben még július elején folytattak hasonló vizsgálatot, akkor az átfertőződöttség mértéke 25 százalék körül volt. Azonban könnyen lehet, hogy ott is elérkezett már a nyájimmunitás, mivel az utóbbi napokban meredeken csökkent az új esetek száma.