Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyiptom 3,2 milliárd dolláros hitelmegállapodást ír alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) márciusban; az összeg egyharmadát azonnal Kairó rendelkezésére bocsátja majd a nemzetközi pénzügyi intézet - olvasható az észak-afrikai ország pénzügyminiszterével készült lapinterjúban.

Az al-Ahrám című állami napilapnak nyilatkozó miniszter azt mondta, hogy a megállapodást az IMF regionális igazgatójának márciusi kairói látogatása idején írják alá. A hitelkeret második egyharmados részletét három hónappal később, a fennmaradó hányadot további három hónappal azután utalják át Kairónak.

Egyiptom november végén kezdeményezte a tárgyalások újrafelvételét a Nemzetközi Valutaalappal és januárban kérte hivatalosan a hitel megadását. Kairó már májusban megállapodott a Valutaalappal egy 3,2 milliárd dolláros készenléti hitelről részben a múlt év eleji zavargások gazdaságnövekedést visszavető hatásainak ellensúlyozására, de Egyiptom végül lemondott a lehetőségről. Hivatalos megfogalmazás szerint azért, mert nem akarták megterhelni a választások után felálló új polgári kormányt újabb adósságokkal. Az IMF akkor azt ajánlotta fel, hogy a változó kamatozású - 1,5 százalékról induló -, 12 hónapra szóló 3,2 milliárd dollár hitel visszafizetését Kairónak több mint 3 év múlva kell csak megkezdenie.

A márciustól folyósításra kerülő hitel kamata 1,2 százalék lesz - mondta a pénzügyminiszter, aki részletek ismertetése nélkül feltárta: Egyiptom 1 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult a Világbankhoz.