BUX
41002

Van, akit nem érdekel, mit hoz a szuperkedd

A befektetők egyelőre távolságtartással figyelik az amerikai választási kampányt, amelynek egyik legfontosabb eseménye a március 1-jei szuperkedd, amikor tucatnyi államban tartanak előválasztásokat. A politológusok jobban tartanak Donald Trump ingatlanmágnás előretörésértől, mint a piaci szereplők.

Napi.hu, 2016. február 29. hétfő, 18:32

Mire kell figyelniük a befektetőknek a szuperkedden, az amerikai előválasztási kampány egyik legfontosabb eseményén, amikor tucatnyi államban egyszerre szavaznak a demokrata és a republikánus párt támogatói? - tette fel a kérdést a Bloomberg TV Samantha Azzarellónak, a JP Morgan piaci stratégájának. A válasz nem az a szenzációs befektetési tipp volt, amelyben esetleg a hírügynökség szerkesztői reménykedhettek.

A történelmi tapasztalatok alapján jól látszik, hogy a piacokat nem igazán izgatja, melyik párt adja az elnököt, illetve melyiknek van többsége a kongresszusban. Akárhogy alakul is a leosztás, a tőzsdék mennek tovább a maguk útján: a befektetők nem alapozzák a döntéseiket arra, hogy éppen melyik politikai erő, milyen pozíciókat szerzett meg magának - fejtegette Azzarello a videointerjúban.

Trump is kevés

A műsorvezető bepróbálkozott az idei előválasztások slágertémájával, azzal a meglepő sikerrel, amelyet a republikánusok elnökjelöltségéért harcba szállt Donald Trump ingatlanmágnás ért el. Szokatlan jelölt, nem tartozik egyik párthoz sem és elitellenes hangot üt meg. Számít-e ez valamit? - kérdezte. A válasz szerint az elnökjelölt-aspiránsok között kevés az pártelitekkel szembe szálló politikus - valójában Trump az egyetlen.

Emellett a befektetők arról sem feledkeznek meg, hogy az amerikai elnök hatáskörét korlátozza a többi hatalmi ág, ezért egy dolog, amit a jövendő elnökök jelöltként ígérnek, és egészen más, amit ebből meg tudnak valósítani.

Összességében a piacokat inkább az érdekli, hogy végül ki lesz a demokraták és a republikánusok elnökjelöltje, illetve hogy a nyár végén tartandó pártkonvenciók a jelölt megválasztásával párhuzamosan milyen politikai program mellett kötelezik el magukat.

Nagy a tét
A szuperkedden 12 államban tartanak előválasztást, amelyek túlnyomó többsége ugyanaz a demokratáknál, mint a republikánusoknál. Mindkét pártnál arányos rendszerben zajlik a szavazás (a republikánusoknál március közepén lesznek a győztes mindent visz elvére alapozott voksolások). A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint este hét és nyolc óra között zárják, ami Magyarországon az éjszaka közepét jelenti.A demokratáknál 880 elektor sorsa dől el - ha mindegyikük egy valaki mögé állnána, akkor az illető megszerezné a elnökjelöléséhez szükséges támogatók harmadát. A republikánusoknál az győzelemhez szükséges 1237 elektor feléről döntenek. A demokratáknál Hillary Clinton volt külügyminiszter, a republikánusoknál Donald Trump ingatlanbefektető szerezheti meg a többséget.

Spejzolnak

A JP Morgan stratégájának szavaiból kiderült, hogy ők sem veszik figyelembe az elnökválasztási harc alakulását befektetési tanácsaik megfogalmazásakor. A szakértő elárulta, hogy jelenleg részben a fogyasztói termékeket (tartós fogyasztási cikkeket, szolgáltatásokat) kínáló ágazathoz tartozó vállalatok részvényeinek vásárlását ajánlják ügyfeleiknek.

Emellett továbbra is jó lehetőségeket látnak a technológiai szektorban, de a legizgalmasabb lehetőségek talán azokra várnak, akiknek van türelmük kivárni az amerikai fogyasztók ébredezését. A jövedelmek javulása ugyanis egyelőre nem jelenik meg a kiskereskedelmi eladások bővülésében, ami arra utal, hogy az emberek megtakarítanak. Kérdés, hogy mikor kezdenek majd költeni - akkor nőhet meg ugyanis a kereslet a fogyasztói termékeket gyártó cégek részvényei iránt.

"Tesznek" a kamatemelésre

A Fed kamatemelésének folytatódása nem fogja keresztezni ezt a folyamatot, mert a fogyasztók nem érzékenyek az alapkamat növekedésére - derült ki a szakértő szavaiból. A megtakarításaikon elérhető pluszhozam ugyanis messzemenően felülmúlja hiteleik kamatának - az befektetések kamatánál jóval lassúbb - növekedését.

A fogyasztás kedvező alakulása miatt Azzarello nem ért egyet azokkal a felvetésekkel, amelyek szerint az USA gazdaságára recesszió vár. Azok a tényezők - az alacsony olajár és a viszonylag erős dollár -, amelyek a tőzsdei részvények árát leszorítják, a kisfogyasztóknak kedvezőek. A tőzsdén jegyzett olajipari vállalatokat és hitelezőiket, továbbá az amerikai exportőröket sújtják, miközben a magánfogyasztók energiaköltségeit csökkentik, illetve a kezükben lévő pénz értékét növelik.

Ez sem függ azonban attól, miként alakul az elnökválasztási harc.