Naguib Sawiris, a közel-keleti térség egyik leggazdagabb üzletembere bejelentette, hogy talált két magánkézben lévő görög szigetet, amelyeket megvásárolhat, hogy új lakóhelyet kínáljon a menekültek egy részének. Kapcsolatba léptem a tulajdonsokkal, akik érdeklődést mutatnak a projekt iránt - jelentette ki a CNN tudósítása szerint.

Sokan nevetségesnek tartották az ötletet, hogy valaki így akar menedéket kínálni a földönfutóvá vált embereknek, ám Sawiris, akinek vagyonát hárommilliárd dollárra becsülik, azt állítja, hogy rengeteg érdeklődést érkezett hozzá a projekt lehetséges donoraitól. A szigeteken 100-200 ezer ember kezdhetne új életet. Az üzletember alkalmazottaiként felépíthetnék otthonaikat, iskoláikat, kórházaikat és más közösségi intézményeiket.

Az Orascom TMT távközlési cég vezérigazgatója Aylan-szigeteknek keresztelné az új területeket. A nevet Aylan Kurdi, azaz az után a kisfiú után adná, aki szeptember elején a török partoknál vízbe fulladt, amikor a családját szállító gumicsónak felborult. A kép, amelyen apja kezében tartja a kisfiú élettelen testét, bejárta a világsajtót. Sawirist ez ösztönözte a szigetprojekt elindítására.

Elmondása szerint létrehozna egy részvénytársaságot, amelynek segítségével bővíthetné a vállalkozás 100 millió dolláros alaptőkéjét. Minden donor tulajdonosává válna a cégnek. A befektetett tőke biztosan nem veszne el, hiszen a sziget infrastruktúrájába forgatnák. Az üzletember most arra készül, hogy felveszi a kapcsolatot a görög hatóságokkal a jogi formaságok rendezése érdekében.