BUX
41002

Van kiút a válságból - vélik elemzők

A Fed második monetáris enyhítése (QE2) működött, amíg az olajár megugrása agyon nem csapta a gazdasági növekedést az USA-ban - állítja egy a QE3 mellett érvelő szakértő.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 11:57

A Fed második pénzkínálat-növelő programja, amelyben 600 milliárd dollárért vásárolt kötvényeket a jegybank, idén februárig működött, ám akkor megugrott az olaj ára, ami elvette az amerikai fogyasztók kedvét a vásárlástól, s ezzel lefékezte a gazdaság növekedését - állítja Charles Robertson, a Renaissance Capital tőketársaság vezető elemzője. Sok más szakértőhöz hasonlóan Robertson is a harmadik monetáris enyhítés (GE3) híve, mivel úgy véli, hogy szemben Japánnal - amelynek államadósságát elsősorban a hazai lakosság hitelezi - a külföldi hitelezőknek tartozó amerikai társadalom elinflálná a magas államadósságot.

A QE3 ugyan nem hozna olyan erős lendületet a gazdaságnak, mint a QE2, mivel a piacok emlékezve az utóbbi kudarcára óvatosak lennének, de megfelelő olajárak mellett működhetne. Robertson szerint az újabb monetáris enyhítés sikerének feltétele az lenne, hogy a londoni Brent kőolaj jelenleg 108 dollár/hordón álló jegyzése 90 dollárra csökkenjen. Ennél az árnál bizonyos olajexportálók, például Oroszország ugyan néhány hónapig rosszul járnának, de hosszabb távon nekik is jó lenne, hogy feltámadna a világgazdaságba vetett bizalom. Az olajár csökkenése még akkor is jót tenne a fogyasztói bizalomnak, hogy ha Fed nem indítaná el a QE3.

Lehet persze azzal érvelni, hogy az olajárak éppen a pénzkínálat növekedése miatt ugrottak meg az év elején, mivel a pluszforrás nem a reálgazdaságot élénkítette, hanem a kockázatosabb eszközök, például az olaj iránti keresletet ösztönözte. Erre azonban megoldást kínálhat, ha a Fed és az Obama-adminisztráció ezúttal párhuzamosan lép fel. Feltéve, hogy a Fed újabb akciója esetén idén 1,5-2,0 százalékkal nőne a GDP, 2012-ben pedig 2,5 százalék körül, négy lehetőség áll az elnök és a jegybank előtt.

Ben Bernanke pénteki beszédében bejelenti a QE3-at, majd Barack Obama a maga munkahelyteremtő programját. Erre a piacok 10 százalékos ugrással reagálhatnak. Megtörténhet ez fordítva: előbb az elnök áll elő tervével, majd Bernanke a Fed szeptember 20-ai ülése után a QE3-mal. Ezzel később jönne össze a tízszázalékos ugrás. A harmadik lehetőség, hogy nem lesz QE3, de lesz fiskális gazdaságösztönzés azzal az ígérettel, hogy hosszú távon majd visszafogják a költségvetés költekezését. Ez a jelenlegi politikai környezetben, az ellenzéki többségű képviselőház ellenállása miatt nem valószínű. Végül lehet, hogy sem egyik, sem másik intézkedést nem hozzák meg, ám ez a piacok jelenlegi vergődésének elnyújtását eredményezné.