Van kormánya Görögországnak

Gyakorlatilag van kormánya Görögországnak - jelentették be Athénban, a péntek esti görög-német focimeccsen el is kezdhetik az uniós paktum újratárgyalását.
NAPI, 2012. június 20. szerda, 14:41
Fotó: Napi.hu

Lényegében kialakult az új görög kormánystruktúra, az utolsó részletekről szerda délután tárgyaltak. Antonisz Szamarasz, az új miniszterelnök közölte az államfővel, hogy megvan a parlamenti többsége, meg tudja alakítani a kormányt. A kormányfő első külföldi útja a pénteki görög-német meccsre, Gdanszkba vezet majd, ahol találkozhat Angela Merkel kancellárral, hogy elkezdje újratárgyalni az EU-IMF paktum feltételeit - jelentette ki Evangelosz Vanizelosz, a Paszok elnöke.

A volt pénzügyminiszter a támogatást újratárgyaló nemzeti bizottság felállításáról akart még egyeztetni szerda délután. Ebben testületben nem képviselteti magát a választásokon éppen hogy csak alulmaradt radikális baloldali Sziriza párt. A Paszok elnökének az Ekathimerini görög lap internetes portálja szerint sikerült meggyőznie pártvezető társait arról, hogy a szocialisták ne küldjenek politikusokat az új kormányba, csak néhány technokrata jelöltjük maradt.

A kormánylistával kapcsolatban a görög televízió megerősítette, hogy a nemzeti bank elnöke Vasszilisz Papanosz lesz a pénzügyminiszter. A kabinetet a parlamentben támogatja a Demokratikus Baloldal párt is, amely szintén nem küld minisztereket a kormányba, s amelynek szóvivője korábban leszögezte, hogy az eredeti tervekkel szemben az új kormány nem kezdheti munkáját azzal, hogy benyújt egy tervezetet a trojkának a 11 milliárd euró lefaragásáról a 2013-as és 2014-es költségvetésből.

HOZZÁSZÓLÁSOK