A brit kormány kétségbeesetten keresi a megoldást arra, hogyan tarthatná bent az egységes európai piacon az Egyesült Királyságot, miközben - zárójelbe téve a szabad munkavállalás jogát - korlátozni akarja a kelet-közép-európai uniós tagországokból érkező vendégmunkások számát. Lehet, hogy a 65 milliós szigetországnak egy törpe sziget adhat ötleteket - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A pici országocska, amely megfejtette ezt a feladványt, a Franciaország északi partjaitól 31 kilométerre fekvő Jersey. A 120 négyzetkilométeres (a Balaton területének hatoda), brit függőségben lévő tartomány nem tagja az EU-nak. Államfője II. Erzsébet brit királynő a tényleges hatalmat egy kormányzó (jelenleg Sir John Cheshire) gyakorolja.

Korlátozások

Jersey 284 milliárd dolláros gazdasága (ez a magyar GDP nagyjából kétszerese) alapvetően a pénzügyi szolgáltatásokra épül: a sziget része a térség legendás offshore paradicsomainak. Jersey a Norvégia és Svájc esetén ismeretes kvázi tagsághoz hasonló viszonyban van az EU-val: része az egységes piacnak és ezért biztosítania kell a munkaerő szabad áramlását.

A bő százezres lakosságon belül több tízezer vendégmunkás él a szigeten - főként lengyelek és portugálok -, ám ez a létszám megfelel a munkaerőigényeknek. A helyi vezetés a munka- és lakáslehetőségek, illetve a szociális juttatások korlátozásával gondoskodott róla, hogy a bevándorlás ne öltsön kezelhetetlen méreteket.

A vendégmunkásoknak öt évre szóló munkavállalási engedélyt adnak, és otthont csak azok vehetnek maguknak, akik több mint tíz éve élnek a szigeten. Korlátoztuk a rendelkezésre álló helyet - foglalta össze a lényeget Paul Routier helyi szenátor, a népesség szabályozásáért felelős tisztviselő.

Lehet-e nagyobban?

Kérdés persze, hogy egy törpe ország megoldásai "skálázhatók-e" a sokkal magasabb szintre, de Jersey vezetői állnak a londoni kormány illetékeseinek rendelkezésére, ha konzultálni akarnának. (Megjegyzendő, hogy Svájc nemrégiben hasonló javaslattal állt elő a bevándorlás korlátozására: a szabad álláshelyek betöltésénél előnyben részesítenék a helyi lakosokat. Szerintük ezzel nem sértenék a szabad munkavállalás jogát - a szerk.)

A londoni kormány kabinetirodája és az uniós kilépéssel foglalkozó minisztérium nem kommentálta a Bloombergnek a lehetőséget, hogy ötletet merítenének Jersey példájából. A belügyminisztérium szóvivője óvatosan fogalmazott: a tárca szerint a kormány tisztviselői rendszeresen találkoznak a sziget képviselőivel és sok mindenről tárgyalnak egymással.