Az idén a hat legnagyobb lengyel városban akár 72 ezer új lakás is gazdára találhat - idézte a gazeta.pl a REAS tanácsadó cég előrejelzését. Ha teljesül, akkor rekord lesz, még a magas tavalyi eladásoknál is több mint 10 ezer lakással többet fognak eladni.

Az idén az első félévben elképesztően jól ment a lakáspiac. A hat megfigyelt városban - Varsó, Krakkó, Wroclaw, Poznan Lódz és a tengerparti Hármasváros (Gdansk, Gdynia, Sopot) - 36,4 ezer új lakás talált gazdára és több mint 33 ezret kínáltak eladásra.

A lengyelek annak ellenére veszik az új lakásokat, hogy azok egyre drágábbak. Az árak immáron az 2009 első negyedében elért történelmi csúcs közelében vannak. (Az átlagár alapján tavaly ilyenkor Lengyelországban egy 181 négyzetméretes lakást lehetett venni 200 ezer euróból, míg Csehországban csak egy 105 négyzetméterest, Magyarországon viszont egy 196 négyzetméterest - derült ki a Deloitte tanácsadó cég adataiból.)

A REAS szerint a legnagyobb lengyelországi piacokon elsősorban befektetési célokra veszik a lakásokat az emberek, majd többségüket ki is adják. A lengyelek (is) szívesen fektetik a pénzüket ingatlanokba olyan időkben, amikor a banki kamatok szimbolikusak.