Van mit bütykölni az amerikai gazdaságon
Van mit bütykölni az amerikai gazdaságon

Van mit bütykölni az amerikai gazdaságon

Sokkal jobb helyzetben van most az amerikai gazdaság, mint 2008-ban, amikor Barack Obama megkezdte első elnökségét, de ez messze nem jelenti azt, hogy a régi-új elnök hátradőlhet a székében.
NAPI, 2012. november 7. Fotó: Economx.hu

A munkanélküliség csökken, a lakáspiac éledezik, a fogyasztók megszabadultak adósságaik jelentős részétől és a nagybankok egészségesek. Ezt örökli Barack Obama saját magától második elnöksége elején, éles ellentétben azzal a káosszal és zuhanással, amely első hivatalba lépése idején fogadta - értékeli a gazdaság helyzetét a Bloomberg. Mindez messze nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne: a GDP kétszázalékos növekedési üteme ellenére a USA március óta történelmi átlagától elmaradó tempóban bővül - derül ki a chicagói Fed National Activity Indexéből, amely 85 mutató egyesítésével - köztük a munkanélküliség, a termelés, a lakáspiac és a fogyasztás mérésével - jelzi a gazdaság teljesítményét.

Damoklész kardjaként lebeg a döntéshozók feje felett a sokat emlegetett költségvetési szakadék, az az összesen 607 milliárd dollár értékű automatikus kiadáscsökkentés és adóemelés, amely január elsején életbe lép, ha addig az elnök és a kongresszus nem fogad el a költségvetés egyenlegét másként javító intézkedéseket. Az európai adósságválság elhúzódása és a világgazdaság növekedésének várható lassulása további kockázatot jelent amerikai számára. Mindezek miatt nincs olyan közgazdász, aki a kilencvenes évek végére jellemző - a lakossági jövedelmek hat éven át tartó folyamatos növekedését hozó - erőteljes gazdasági növekedés visszatérésére számítana.

Tisztább a kép

Az elnök választási győzelmének talán nem örülnek a befektetők, de a küzdelem lezárultával legalább tiszta képet kaptak arról, mire számíthatnak. Erősödni fog a nyomás a jómódúak, illetve a tőkejövedelmek nagyobb adóztatására. Obama újabb felhatalmazásával mandátumot kapott arra, hogy eltörölje elődje, a republikánus George W. Bush által elfogadott adókedvezmények egy részét. A régi-új elnök emellett védeni fogja saját programjait, az infrastruktúra fejlesztését, az oktatást és az alternatív energiaforrások felhasználását támogató költségvetési kiadásokat.

<iframe frameborder="no" align="center" src="http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1926989767001_1952692965001.html" width="640" height="360"></iframe>

Obama és John Boehner ohiói szenátor, a képviselőház republikánus elnöke egy évvel ezelőtt közel került egy olyan megállapodáshoz, amely megoldotta volna a fiskális szakadék (fiscal cliff) problémáját. Ezt az együttműködést felújíthatják. Az elnök győzelmével az egészségügyi, illetve a pénzügyi szabályozási reform tervezői és végrehajtói időt kaptak munkájuk befejezésére. Obama elkötelezte magát arra, hogy csökkenti a vállalati adókat cserébe a nagyvonalú adókedvezmények eltörléséért. Elemzők szerint hosszabb távon ez a változtatás gyorsíthatja a gazdasági növekedést.

Palagáz-forradalom és kisebb ipar

A reálgazdaságban optimizmusra ad okot, hogy az Észak-Dakotában és Pennsylvaniában felfedezett olaj- és gázpalakincs kiaknázása jelentős ipari beruházásokat vonzhat. Ugyanakkor az amerikai feldolgozóipar kapacitása elmarad 2009. áprilisi csúcsától, jó ha a 2007. áprilisi szinten van - derül ki a Fed adataiból. A vállalatok - nem védelmi ipari és repülőgép-gyártási - befektetéseinek értéke szeptemberben csak 60,4 milliárd dollár volt, ami 9,2 százalékkal elmarad a februárban elért idei csúcstól. Ezzel a jövőben gyarapodás alapjai válnak gyengébbé.

A foglalkoztatás ugyan javult az elmúlt egy évben, ám az órabérek stagnálnak. Az amerikaiaknak ennek ellenére több pénz marad a zsebükben, mert tartozásaik szabadon elkölthető jövedelmük 113 százalékára csökkentek a 2007-es 134 százalékról, jövedelmük kevesebb, mint 11 százalékát költik adósságtörlesztésre, ami a Fed adatai szerint 18 éves minimum. A lakásárak nőnek: az S&P/Case-Shiller index, amely 20 nagyvárosi körzet lakásárait vizsgálja két százalékkal feljebb kúszott augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Az új otthonok értékesítése két éve nem látott szintre nőtt.

A lakáspiac bővülése 0,33 százalékponttal járult hozzá a kétszázalékos harmadik negyedéves GDP-növekedéshez - állítja a Bureau of Economic Analysis. A lakóingatlanokra fordított befektetések 14,6 százalékkal bővültek, bár ahhoz, hogy összegük elérje hosszú távú átlagát, négy éven át 24 százalékkal kellene gyarapodniuk.

Hízó bankok

A bankrendszer majdnem végzetes lesoványodása után négy évvel a pénzintézetek visszanyerték régi súlyukat. A 19 legnagyobb bank több mint 300 milliárd dollárral, 760 milliárd dollárra növelte tőkéjét - mondta Ben Bernanke, a Fed elnöke még májusban. A nagybankok több mint kétszeresére emelték készpénz- és értékpapír-tartalékaikat, és erősen csökkentették kitettségüket a kölcsönzött forrásoknak. (A pénzügyi válság egyik oka az utóbbi módon finanszírozott, úgynevezett tőkeáttételes hitelek áttekinthetetlenné válása volt.) Mindezeknek köszönhetően kiállták a Fed stressztesztjét, amelyet - szemben a hasonló európai akciókkal - hitelesen keménynek fogad el a piac.

A Fed összességében meglehetősen optimista előrejelezést ad a jövő évi gazdasági folyamatokra vonatkozóan. Várakozásai szerint a GDP 2,5-3,0 százalékkal bővülhet. Mások sokkal óvatosabbak. Vannak olyan szakértők, amelyek a vasúti szállításra feladott konténerek mennyisége alapján igyekeznek megbecsülni a bővülés várható ütemét. Ennek alapján van, aki csupán 1,7 százalékos pluszt vár 2013-ban.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Van mit bütykölni az amerikai gazdaságon

Sokkal jobb helyzetben van most az amerikai gazdaság, mint 2008-ban, amikor Barack Obama megkezdte első elnökségét, de ez messze nem jelenti azt, hogy a régi-új elnök hátradőlhet a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.