Európa nem engedi az eurót összeomlani, az unió tagállamai elkötelezettek atekintetben, hogy visszaszorítsák költségvetési hiányukat és a legkiszolgáltatottabb országok is eltökélten küzdenek a válságból való kilábalásért - hangoztatta egyebek mellett Van Rompuy. Hozzátette: "az euró a világ második tartalékvalutája, erős és stabil valuta - sőt: túl erős például az önök valutájához képest".

A Lehman Brothers összeomlásával kezdődött globális pénzügyi válság, majd a görögországi problémák súlyosan veszélyeztették a teljes euróövezet és a világgazdaság pénzügyi stabilitását - idézte vissza az elmúlt évek történéseit az ET elnöke, és miközben ismertette a helyzet kezelésére tett uniós erőfeszítéseket, nyugtázta azt a bizalmat, amelyet befektetéseivel Kína tanúsított "azokban a nehéz pillanatokban".

Kína támogatója az euróövezet nehézségekkel küzdő országainak, ahogyan az EU is támogatja befektetéseivel és technológiával Kína stabil fejlődését; a felek így válnak a másik előtt álló kihívások megoldásának részesévé - fogalmazott Van Rompuy. Konkrét példaként az energiabiztonság, az élelmiszerbiztonság kérdését és a kiberbűnözést említette.

Kína fejlődése hatással van az egész világra, így Európára is - hangsúlyozta az uniós politikus. A kínai befolyás érzékeltetésére olyan területeket említett, mint a nyersanyagforrások megszerzésében folytatott verseny, a munkahelyek száma, az üzleti élet, a környezeti állapot.

Van Rompuy a kommunista párt káderképzőjében kijelentette: a Kínáról alkotott globális képet, az ország hírét és befolyását a gazdasági teljesítményén túlmenően befolyásolja az is, hogy miként járul hozzá az emberi jogok egyetemes elveinek betartatásához és a jogállamiság megteremtéséhez.

Az ET elnökének kínai látogatása újabb alkalmat szolgáltat mindkét félnek arra, hogy további lehetőségeket és egyenlő piaci körülményeket kérjenek vállalataik számára a másik piacán. Ahogyan az unió Kínában, úgy Kína is több teret szeretne az unióban, s mint gyakorta hangoztatja: legszívesebben csúcstechnológiai termékek beszerzésével enyhítene a kétoldalú kereskedelmi forgalom pozitív mérlegén.