Augusztusban 8,8 százalékkal nőtt a lengyel ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest a GUS jelentése szerint. Elemzők 6,1 százalékos növekedést vártak a PAP hírügynökség felmérésében.

Az előző havihoz képest 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés, szemben a 3,2 százalékos elemzői várakozásokkal. (Dulakodás a Lidl-ben)

Szezonális kiigazítással augusztusban éves bázison 8,1 százalékkal, az előző havihoz képest 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelés Lengyelországban.

A GUS jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom 7,6 százalékkal bővült augusztusban éves bázison a 6,8 százalékos növekedési várakozással szemben. A havi növekedés 1,2 százalék volt, míg az elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak a PAP felmérésében.

A termelői árak augusztusban 3,0 százalékkal emelkedtek éves bázison, a piac 2,9 százalékos növekedésre számított. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékos volt a termelői árak növekedése, nagyobb a 0,3 százalékos elemzői várakozásnál.

"Nem vagyok meglepve az elemzői várakozásokat meghaladó adatok miatt, mivel előrejelzési modelljeinkbe a gazdasági növekedés harmadik negyedévben tapasztalt gyorsulásának hatásait még nem tudtuk beépíteni" - kommentálta a statisztikai hivatal kimutatását Tomasz Kaczor, a BGK vezető közgazdása a PAP hírügynökségnek. Hozzátette: "Az idei évben 3,9-4,0 százalékos GDP-növekedéssel számolunk, a negyedik negyedévben azonban bázishatások miatt ennél valamivel kissebbel. Látunk ugyan némi kockázatot a túlfűtött növekedés kialakulására, de ez csak a jövő évben következhet be."

A PKO BP szakértője a PAP hírügynökség megkeresésére adott válaszában az ipari termelés és az építőipari teljesítmény, valamint a kiskereskedelmi forgalom növekedése alapján 4 százalékot meghaladó éves GDP-növekedést valószínűsített a negyedik negyedévre, a harmadik negyedévre vonatkozóan pedig 4,5 százalékosat. A tartósan kedvező növekedési és munkaerőpiaci kondíciók alapján pedig a szakértő 4,2 százalékos GDP-növekedéssel számol 2017-re. Rámutatott: a makrogazdasági adatok részletes elemzése alapján a GDP-növekedés struktúrájának a változására lehet következtetni.