Váratlan csődök sújthatják a lengyeleket

Váratlanul a csőd szélére kerültek Lengyelországban a nagy építőipari vállalatok a költségeik növekedése miatt. Több tíz ezer munkahely került veszélybe.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 21. szerda, 21:08
Fotó: Getty Images

Az utakat és vasútvonalakat építő cégek a csőd közelébe kerültek Lengyelországban: növekedett az anyagok és a munkaerő költsége, így a vállalatok csak veszteséggel tudják teljesíteni szerződéseiket. Az ágazatot krach fenyegeti, 85 ezer munkahely került veszélybe - írta a Rzeczpospolita. A lap hangsúlyozza, hogy 2016 és 2019 első negyedéve között 20-60 százalékkal ugrottak meg az ágazat költségei.

A lengyel vállalkozói szövetség mellett működő Jogi és Gazdaságpolitikai Elemzések Központja (CALPE) rámutatott arra, hogy "a kormány gyors reagálásának hiánya a közszférát is veszélyezteti: a nem jövedelmező szerződések felmondása várható és igen jelentősen emelkedni fognak a szerződéses árak. Szakértők szerint a bajt a megkötött szerződése felülvizsgálatával lehetne kezelni, ám a kormány elutasítja az ilyen megállapodások árának növelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2019.08.21 22:34

Ejnye! Csak nem azt hiányolja a napi.hu szőke munkatársa a lengyeleknél, amit nálunk kárhoztatónak vél?

Megértem, hogy szimpatikusak önöknek az msz(m)p kiváló helyesírói és szolidaritást vállalnak velük, de a példájukat nem kellene követni. A TÍZEZER az talán még egybeírandó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html