Koronavírus: itt a fordulat, máris elkezdik gyártani az oltást

Egy indiai gyógyszergyártó cég, a világ legnagyobb vakcinagyártója nem várja meg, míg az oxfordi kutatók ígéretes koronavírus-oltása átesik a klinikai teszteken, saját kockázatára máris elkezdi gyártani a vakcinát. Őszre több tízmillió adagot állíthatnak elő.
Komócsin Sándor, 2020. április 27. hétfő, 14:37
Fotó: Napi.hu

Az indiai Serum Institute, a világ legnagyobb vakcinagyártója elkezdi gyártani az Oxfordi Egyetem kutatóinak ígéretes koronvírus-oltását annak ellenére, hogy annak klinikai tesztjei csak a napokban kezdődtek el és több hónapig tartanak - adta hírül a Business Insider. A Serum évente 1,5 milliárd adag oltást állít elő a legkülönfélébb betegségek megelőzésére

Az Oxford Vaccine Group, az oltás fejlesztője azzal állt a nyilvánosság elé, hogy hAdOx1 nCoV-19 vakcinája szeptemberre készülhet el. Az első két kísérleti személynek április 23-án adták be a készítményüket, és a kísérletet, amely a brit kormány anyagi támogatását is élvezi, 1100 személy részvételével folytatják.

Adar Poonawalla, az indiai vállalat vezérigazgatója a Times of India sajtóorgánumnak azt nyilatkozta, hogy nem akarnak hónapokat várni az eredményre. Az a céljuk, hogy havi ötmillió oltásra futtassák fel a termelést az első hat hónapban, amit tízmillióra növelhetnek. Ezzel elébe mennének a gigantikus keresletnek - szeptember-októberre 20-40 millió dózisuk állhat készen szállításra a raktáraikban.

Nagy raktárkészlet lesz

A döntést saját kockázatukra és költségükre hozták meg, hogy ha a klinikai teszteken átmegy a vakcina, azonnal a megjelenhessenek vele a piacon. A termékükre nem fognak szabadalmi védettséget kérni, és olcsón kínálják majd. Indiában 1000 rúpia (4300 forint) lesz az ára egy oltásnak.

Sarah Gilbert professzor, aki az oxfordi teamet vezeti, két hete azt mondta, hogy szeptember a reális dátum, amikorra kiderülhet, hogy az oltásuk hatásos-e a korona vírus ellen vagy sem. A brit kutatók január elején kezdték fejleszteni vakcinájukat és március közepén jelentették be, hogy ígéretes megoldást találtak. Gilbert és csapata korábban sikeresen hozott létre egy oltást egy másik koronavírusfajta a Middle East Respiratory Syndrome (MERS) ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jicaksharen, 2020.04.28 20:51

"máris elkezdik gyártani az oltást" Ez szerepel a címben! Hogyan lehet oltást gyártani? Ez a hiba többszörösenvégig vonul az amúgy szerény szövegen: "A Serum évente 1,5 milliárd adag oltást állít.." A szerző bizonyára fogalmazásgátlót szed? Nincs a lapnak olvasó szerkesztője?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html